[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/svemuz.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/100x73\/svemuz.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/11\/svemuz.jpg","size":"108.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Koncertom završene Sarajevske večeri muzike i obilježena 100. godišnjica NPS-a

Sarajevske večeri muzike (SVEM) okončane su  9. oktobra svečanim koncertom "Gala opera“ kojim je obilježena i 100. godišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo - jednog od glavnih stubova kulturnog i umjetničkog života Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine.

Intencija organizatora koncerta je da se sarajevskoj publici prezentira svojevrsni presjek najbriljantnijih italijanskih opernih ostvarenja, s fokusom na stvaralačke opuse Gioachina Rossinija, Gaetana Donizettija, Giuseppe Verdija, Giacoma Puccinija i Reugerra Leoncavalla.

Repertoar na kome su se našli isjčeci Nabucca, Un Ballo in Maschera, Tosce, Macbetha, Il Barbiere di Siviglia, I Pagliaccia, Luce di Lamermoora, Don Carlosa, Rigoletta i Turandota, sam po sebi zahtijevao je umjetnike spremne da odgovore izazovima vrhunske izvedbe italijanske belcanto škole. 

Stoga su na koncertu nastupili reprezentni predstavnici bh. operne scene Adema Pljevljak-Krehić, Katarina Kikić, Amir Saračević, Ivan i Leonardo Šarić, Denis Isaković i Marko Kalajanović. Ekskluzivni gosti su bili Ivana Lazar, Željko Lučić i Mikheil Sheshaberidze. Dirigenti su bili Dario Vučić i maestro Ivo Lipanović.

Koncertnu večer činile su dvije kompaktne cjeline - prva u kojoj su se predstavili domaći umjetnici - i druga u kojoj su nastupili ekskluzivni gosti.

Involviranost, posvećenost i uspjele interpretacije protagonista “Gala večeri”, publika je u potpunosti prepoznala, a ovacije su rezultirale efektnim bisom u vidu popularne “Zdravice” (Libiamo…) iz opere La Traviata Giuseppe Verdija, saopćeno je iz SVEM-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!