[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/16\/dokovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/16\/100x73\/dokovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/16\/dokovic.jpg","size":"48.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Konačna odluka suda u Australiji, oglasio se i Đoković

Savezni sud presudio je protiv Novaka Đokovića u slučaju protiv ministra Hawkea. Podsjetimo, najbolji tenisač svijeta stigao je u Australiju na prvi Grand Slam sezone s medicinskim izuzećem od vakcinisanja. Prvo mu je odbijena viza pa ju je onda dobio nakon žalbe na sudu. Poslije toga mu je australski ministar imigracije Alex Hawke otkazao vizu pa su dvije strane opet završile na sudu.

Đoković će današnjom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Ostat će i bez prilike osvojiti 21. Grand Slam u karijeri i tako pobjeći Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji također imaju po 20 titula.

Đokovićevo mjesto u ždrijebu zauzet će peti tenisač svijeta Andrej Rubljev i u prvom kolu igrat će protiv Đokovićevog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

Podsjetimo, ministar Hawke odbio je vizu Đokoviću, a u saopćenju je poručio da je odlučio iskoristiti svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da bi poništio vizu na temelju zdravlja i dobrog reda, kao i da je to bilo u javnom interesu.

Uslijedile su dodatne istrage australskih vlasti zbog nekih nelogičnosti u potvrdama koje je Đoković priložio uz vizu. Njemački Spiegel tako je otkrio da se datumi na priloženim potvrdama ne poklapaju, što je povećalo sumnju u njihovu istinitost. I sam Đokovićev tim je griješio pa je tako u vizi naveo da teniser nije putovao 14 dana prije slijetanja u Australiju, što nije tačno.

Đoković je priznao da je snimao intervju s francuskim L'Equipom, iako je znao da je zaražen. Opovrgnuo je da se išao fotografirati i družiti s djecom znajući da je pozitivan, iako je po datumu jasno da je dan ranije mogao znati rezultate testa.

Nakon svega, teniser je poručio da je umoran od svega i da će morati da napravi kraću pauzu nakon čega će dati ozbiljniji komentar.

“Želio bih da dam kratku izjavu kako bih se osvrnuo na ishode današnjeg ročišta na sudu. Sada ću uzeti malo vremena da se odmorim i oporavim prije nego što dam bilo kakve dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran”, poručio je Đoković, a prenosi The Age.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!