[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/zeljko-komsic1-210619-ar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/100x73\/zeljko-komsic1-210619-ar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/zeljko-komsic1-210619-ar.jpg","size":"59.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić:Dodik je prijetnja miru u regiji i Evropi.Podrška HDZ-a u odbacivanju zakona o negiranju genocida ne smije se oprostiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić osvrnuo se na današnje prijetnje Milorada Dodika, izrečene povodom odluke Inzka da nametne zakonska rješenja kojima se kaznom zatvora sankcioniše negiranje genocida i ratnih zločina, kao i riječi Borjane Krišto (HDZ), koja je rekla da "ovo nije dobro za BiH".

"Dodik je svojim postupcima, od davanja ordenja ratnim zločincima, preko raspisivanja neustavnih referenduma, do veličanja i slavljenja genocida, na najozbiljniji način doveo u pitanje opstanak manjeg bh. entiteta. Svaki daljnji korak u tom smislu, odnosno pokušaj provođenja zabrane rada institucija države Bosne i Hercegovine, značiti će direktne posljedice u prvom redu po Dodika, a onda i po manji bh. entitet. Očekujem da demokratski dio međunarodne zajednice hitno proširi sankcije Dodiku, koji je dokazani odmetnik od međunarodnog prava i čije se najave više ne mogu tolerisati, jer su direktna prijetnja po stabilnost, mir i sigurnost ne samo regije nego i Evrope.

Ako je divljaštvo dopušteno Karadžiću koji je proveo genocid, to isto ne može biti dopušteno Dodiku. Podrška u odbacivanju zakonske zabrane negiranja genocida koju mu pružaju politički saveznici iz HDZ-a je zanemariva, ali ne smije biti izgubljena iz vida, niti oproštena", poručio je Komšić.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!