[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/thumbnail-img-29750a07eda530ce5677b123fb05743c-v.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/thumbnail-img-29750a07eda530ce5677b123fb05743c-v.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/thumbnail-img-29750a07eda530ce5677b123fb05743c-v.jpg","size":"66.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Komšić od Guterresa zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti ljudskih prava

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Tokom razgovora predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji.

On je istakao da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Komšić je naveo da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, na snazi političko protivljenje zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija.

Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom razgovora istakao je da s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!