[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/flag-of-germany.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/100x73\/flag-of-germany.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/flag-of-germany.png","size":"173.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Koje su koalicije moguće nakon izbora u Njemačkoj

Nakon što su zatvorena birališta u Njemačkoj izlazne ankete pokazuju da je neizvjesna borba između dvije stranke - savez CDU/CSU odlazeće kancelarke Merkel i SPD sa po 25 posto.
 
Ako se to pokaže tačnim, svakoj će gotovo sigurno trebati ne jedna, već dvije druge stranke kako bi formirale koaliciju s većinom u parlamentu, piše BBC.
 
Sve su strane rekle da neće surađivati s krajnje desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD), pa koje opcije preostaju?
 
Svaka kombinacija dobiva nadimak kako bi se razlikovala od ostalih, na temelju tradicionalnih boja svake stranke.
 
"Semafor": To bi bio partnerstvo SPD-a sa Zelenima i liberalnim FDP-om.
 
"Jamajka": Nazvana po nacionalnoj zastavi, ovdje se konzervativni CDU/CSU udružuje s liberalima i Zelenima.

"Crveno-crveno-zeleno": Ovo je kombinacija u kojoj bi SPD radio sa svojim preferiranim partnerima, Zelenima, ali i ljevičarskom Lijevom strankom.
 
I na kraju, postoje dvije kombinacije u kojima se dvije glavne stranke udružuju opet, budući da su trenutno zajedno u koaliciji - ili sa Zelenima (za kombinaciju "Kenija") ili s liberalima (čineći njemačku zastavu u crnoj, crvenoj i zlatnoj boji).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!