[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/zadruga.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/100x73\/zadruga.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/22\/zadruga.png","size":"476.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Književna Zadruga stiže u Mostar

Nakon Zagreba, Beograda i Banjaluke, umjetnički dvojac Vanja Šunjić i Arman Fatić dolaze i u Mostar gdje će u četvrtak, 23. rujna, od 19 sati u knjižari Ivo Andrić predstaviti književnu Zadrugu.

Književna Zadruga je neformalni, kritički, literarni, queer, LGBTIQ+, feministički kolektiv osnovan od strane umjetničkog dua, Šunjić - Fatića u travnju ove godine. Njihov prvi izdavački poduhvati su četiri samoizdata prvijenca "Srce je u obliku trougla" Vanje Šunjić, "Meddah i fildžan" i "Sarajevski san" Armana Fatića i "Kosmičke šetnje tastaturom" Adnana Bajrovića.

U pitanju su knjige u kojima se propituju slike svakodnevice naših društava, srži njihove posttranzicijske pustoši i teme koje ostaju kad se iz umjetnosti i društva odstrane konverzacije vezane za rat i jugonostalgiju, a sve iz očišta mlade generacije autora i autorica, navodi se u najavi događaja.

 Dodaje se kako su kroz godine druženja zadrugari i zadrugarke neprestano novinarski i književno utjecali jedni na druge, zajedno rasli i propitivali stereotipe našeg patrijarhalnog, posttranzicijskog društva i jezika. Svako sa svog aspekta struke propituju solidarnost, identitete, socijalizam kroz oknu antikapitalizma, feminizma i LGBTIQ+ ideje.

 Kroz Književnu Zadrugu, znanje i iskustvo koje imaju žele da podijele s drugim ljudima sličnih afiniteta i svjetonazora. Također žele da podijele društvene antikapitalističke koncepte koje propituju i za koje se zalažu, naravno kroz kapitalističke kanale kroz diskurs "Drugog sada", ističe se.

Jedna od prvih aktivnosti je bila samoizdavanje njihovih prvih rukopisa, koji su cjenovno svima dostupni, nakon čega su uslijedile promocije diljem regije, a sutra dolaze u Mostar.

 Knjižaru/Klub Ivo Andrić u Mostaru je nedavno osnovao Pero Buntić, vinar i čitatelj po profesiji i vrlo brzo je postala referentna točka grada Mostara i mjesto gdje se mogu kupiti pomno odabrani naslovi, te mjesto susreta i razgovora o književnosti i umjetnosti koji se, izgleda, najbolje vode, uz čašu neke od autohtonih hercegovačkih vinskih sorti, stoji u najavi.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!