[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/xq.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/xq.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/xq.jpg","size":"84.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Klubovi Premijer lige bi da ograniče potrošnju Njukasla

Upravo je ovakav slučaj sa Mančester Sitijem. Taj klub na svojim dresovima nosi ime aviokompanije Etihad, stadion takođe nosi ime po istoj firmi, a novac koji klub dobija od Etihada je i više nego dovoljan da se ispune svi zahtjevi finansijskog fer pleja i tako Siti može da dovede igrače koje poželi.

Slično bi moglo da bude i sa Njukasl Junajtedom. Premijer liga je međutim ovde vidjela problem jer je vlasnik ovog kluba bogatiji od svih 19 vlasnika ostalih premijerligaša zajedno. Tako bi veliki novac bio uložen u transfere „svraka“ i to uz poštovanje finansijskog fer pleja, jer bi saudijski novac vlasnika stizao kroz sponzore koje takođe on drži. Bez tog novca Njukasl bi morao da obuzda svoju potrošnju i ne bi mogao da „kupi sve što poželi“ kako mnogi već vide da će se odvijati sitaucija sa ovim klubom.

Klubovima u Premijer ligi je inače zabranjeno da imaju trošak od preko 105 miliona funti u trogodišnjem periodu.

Ono što sada ostaje nepoznanica je kako će se ovo odnositi na Mančester Siti koji po ovom modelu posluje od 2008. godine. Telegraf navodi da je Njukaslu već sada zabranjeno da uzima novac od sponzora koji su povezani sa Saudijskim javnim investicionim fondom koji je vlasnik kluba. izvor.Sport Klub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!