[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/peking.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/100x73\/peking.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/peking.jpg","size":"79.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Kina upozorila na 'balon' na globalnom tržištu

Jedan od najmoćnijih kineskih finansijskih zvaničnika uputio je upozorenje zbog "balona" na globalnim tržištima.

Šef Komunističke partije u Narodnoj banci Kine Guo Shuqing rekao je u utorak novinarima u Pekingu da bi povjerenje u kineska tržišta moglo biti pogođeno nestabilnošću širom svijeta.

- Zaista se bojimo da će "balon" za stranu finansijsku imovinu jednog dana puknuti - rekao je Guo, koji je i predsjednik kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Guovo upozorenje je na tragu zabrinutosti izražene širom svijeta da se ponašanje nalik "balonu" širi finansijskim tržištima. 

Investitori, menadžeri hedge fondova i bivši zvaničnici centralnih banaka također su izrazili zabrinutost, jer se na Wall Streetu trguje blizu rekordnih maksimuma čak i dok se SAD i dalje bori s efektima pandemije koronavirusa.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!