[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/ex-25.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/100x73\/ex-25.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/ex-25.jpg","size":"90.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Kina najavila slanje medicinske pomoći Libanu

Kina je saopćila u četvrtak da će poslati medicinski tim i druge potrepštine u Liban nakon eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je povrijeđeno više od 5.000 ljudi.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio je danas da je kineski čelnik Xi Jinping uputio poruku saučešća libanskom predsjedniku Michelu Aounu nakon eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 145 ljudi.

- Kao prijateljska zemlja Libanu, Kina je spremna da nastavi pružati pomoć u okviru svojih kapaciteta za Liban kako bi prevazišao poteškoće – izjavio je Wang na redovnom dnevnom brifingu za novinare.         

Kina je već dugo vremena glavni potrošač bliskoistočne nafte i gasa i u posljednjim godinama nastoji da ojača uticaj u toj regiji, kao alternativu SAD-u i Evropi. Mnoge je godine Kina također doprinosila s vojnicima u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u južnom Libanu, prenosi Associated Press.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!