[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/03\/hong-kong-night-skyline.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/03\/100x73\/hong-kong-night-skyline.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/03\/hong-kong-night-skyline.jpg","size":"163.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kina imenovala novog čelnika Ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu

Kina je imenovala zvaničnika koji je postao poznat tokom slamanja protesta u zemlji za direktora svog novog ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu, javila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Zheng Yanxiong (57), donedavno je obavljao dužnost generalnog sekretara komiteta Komunističke partije za pokrajinu Guangdong, ekonomski jaku regiju na granici s Hong Kongom.

Nova sigurnosna agencija uspostavljena je na osnovu zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina uvela u ovoj sedmici u Hong Kongu kojim bi se sankcionirala krivična djela secesije, subverzije, terorizma i dosluha sa stranim silama kaznama i do doživotne robije, otvarajući put za više autoritarnu eru u najslobodnijem kineskom gradu.

Zheng je izazvao kontroverze na svojoj ranijoj poziciji partijskog čelnika grada Shanweija u Guangdongu zbog njegovog stava prema demonstrantima u selu Wukan.

Mještani su tražili odštetu za zemlju koju im je zaplijenila vlada i izabrali su komitet koji bi zastupao njihova prava. Oni su također izrazili svoje pritužbe stranim medijima.

Video snimci koji su „procurili“ s internog sastanka vlade u to vrijeme pokazuju Zhengove žestoke kritike mještana i njegovu izjavu da su strani mediji „truli“.

Zheng, koji nikada nije obavljao zvaničnu dužnost izvan Guangdonga, bio je zamjenik ministra nadležnog za propagandu u toj pokrajini između 2013 i 2018.

Li Jiangzhou i Sun imenovani su za Zhengove zamjenike, javila je Xinhua, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!