[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/21\/kina-amerika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/21\/100x73\/kina-amerika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/21\/kina-amerika.jpg","size":"208.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Kina i SAD postigle dogovor o sprečavanju trgovinskog rata

Kina je pristala značajno povećati uvoz roba i usluga iz SAD-a, saopćile su dvije zemlje, al nisu pominjale cilj od 200 milijardi dolara uvoza koji je postavila Bijela kuća. Pregovarači obje zemlje su se složili da će nastaviti razgovarati o mjerama koje bi smanjili suficit koji Kina ima u trgovinskim odnosima sa SAD-om.

U saopćenju nakon sastanka nema referenci na prijetnje obje države da će uvesti carine teške milijarde dolara na određene proizvode, što je u svijetu izazvalo zabrinutost za mogući trgovinski rat.

- Postignuta je saglasnost da se značajno smanji deficit SAD u trgovini. Potražnja u Kini za kvalitetnim robama iz SAD je porasla – navedeno je saopćenju. Kineska agencija Xinhua je objavila da su obje zemlje na taj način obećale da neće bit trgovinskog rata.

Podijelite ovaj članak!