[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/donald-trump-bijela-kuca-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/100x73\/donald-trump-bijela-kuca-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/donald-trump-bijela-kuca-2.jpg","size":"50.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Katastrofalan kraj Trumpovog šokantnog predsjedničkog mandata

Dizorijentisani kraj njegovog mandata kako se država okrenula od Wahingtonskih nereda i pobune. FBI je u ponedjeljak upozorio da će se oružani protesti od pro-Trumpskih osoba održati u 50 država, što povećava očajni pokušaj državne pobune. Zdravstveni zvaničnici se plaše kako bi oko 5.000 Amerikanaca moglo umrijeti svakog dana zbog pandemije Covid-19. Trump je to ingorisao. Bolnice su pretrpane, a medicinski radnici su uzdrmani uslijed nsigurnog uvođenja cjepiva protiv Covid-19 kojim bi se eventualno završila krzia.  

Trebalo je 200 godina da zemlja sprovede prva dva predsjednička opoziva. Trumpova maltretiranja odvela su zemlju u dva razjedinjenja u samo nešto više od godinu dana. Sa očekivanjem da će demokrate iz House of Democrats formalno opozvati predsjednika Trumpa zbog zagovaranja pobune njegovih pristalisca na Kongres u prošlu srijedu, on će se oslanjati na republikance koji su odbili da zauzdati njegovo bezakonje kako bi ga spasili osude.

Milioni amerikanaca imaju iluziju, otrovnu fikciju kako su izboru pokradeni, a a postoje i znakovi da su neke policijske i vojne snage radikalizirane zbog pritužbe koju on podnosi. Grad koji je Donald Trumo zvao domom četiri godine pretovrio se u vojni kamp, što nije u skladu sa pređašnjim raspoloženjima prilikom inaguracija.

Kao simbol demokratije pod opsadom, odnosno narodna kuća – Bijela kuća i Capitol zatvorene su iza ružnih željeznih i cemnetrianih barijera.

Ovo je naslijeđe koje će izabrani predsjednik Joe Biden naslijediti za samo osam dana, kada bude polagao svečanu zakletvu da će čuvati, štititi i braniti Ustavni poredak – a to je zakletva koju je Trump pogazio upravo kada je pozivao na napad na Capitol prošle sedmice iza blindiranog ekrana.

Trumpov put nasilja


Mike Pence
i Donald Trump su konačno pričali poslije svih međusobnog otuđenja.

Sve je izvjesnije kao užasne cene sa Capitol Hilla nisu bili slučajne i nisu se desile samo jednom. Zapravo, izgledaju kao dio puta “bijelih nadmoćnih” ljudi koji marširaju Charlottesville kojeg je Trump odbijao osuditi i ispuštanje mirnih antirasističkih prosvjednika na trgu ispred Bijele kuće kako bi mogao održati zapaljivu foto-op.

 

U ozbiljnom novom upozorenju, FBI je objavio i moguću drugu fazu radikalizacije na niovu države, govoreći kako su oružani protesti planirati u svih 50 zemalja između 16. Januara i dana inaguracije koji se dešava 20. Januara. Planirani su novi protesti 3 dana oko inaguracije, ne zna se tačno kada će početi, ali okvirno je poznato.

 

Postoje i prijetnje koje ne jenjavaju već se čak pojavaju da će Trump biti smijenjen uz pomoć 25. Amandmana. FBI je također naglasio kako prate prijetnje upućene budućem predsjedniku SAD-a Bidenu i potpredsjednici Kemali Harris, kao i predsjednici Doma Nancy Pelosi. U Washingtonu su dva policajca iz Capitol policije suspendovani i pod istragom su, jer su navodno, pomagali masi, prosvjednicima.

Bivši zamjenik direktora FBI, Andrew McCabe je šokiran veličinom obavještajnih podataka o mogućem novom izbijanju nasilja.

- Ne mislim da sam tokom svoje cijele karijere radeći u borbi protiv terorizma koji je mučio mnoge, mnogo godina, ne mislim da sam ikada vidio bilten izlaznosti na oružane prosvjede u 50 zemalja u periodu od svega tri ili četiri dana – kazao je McCabe za CNN.

Biden je kazao novinarima da se on, uprkos upozorenjima, ne boji preuzeti ured sljedeće sedmice – ali kombinacijom veliki sigurnosnih mjera da ga se zaštiti od Trumpovih sljedbenika i uz socijalnu distancu zbog Covid-19 pandemije, znači da će njegova inaguracija biti najdublja i najteža svih ovih godina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!