[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/ego-i-eko-kon-7.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/100x73\/ego-i-eko-kon-7.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/ego-i-eko-kon-7.png","size":"650.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Kada smo postali takvi egoisti!?

EGO znači vladati, ali EKO znači biti međusobno jednak, jednak drugima i poštivati  i ne vladati drugima. 

Kada smo postali takvi egoisti?

Čovjek nije oduvijek gledao na prirodu isključivo kao na resurs za eksploataciju. Započelo je to sa razvojem nauke, tehnike, ekonomije ..  kada se javlja ljudska nadmoć u odnosu na prirodu.  Danas, vijekovima kasnije, kompletan konzumeristički sistem u kojem živimo oslanja se baš na to: konstantnu potrošnju svega što nam je dostupno.

Naše potrebe rastu iz dana u dan, ali ne i zadovoljstvo životom. Povećavaju se samo količina otpada koji proizvodimo, temperatura Zemlje, dešavaju se  klimatske promjene, crpe prirodna bogatstva. Postaje sve jasnije da je naš odnos prema okolini  pogrešan, te da njegovom promjenom možemo pokrenuti talas napretka u društvu.

Zato je naša ključna poruka ovoga puta: NE BUDI EGO, BUDI EKO!

Jer,  ilusracija čovjeka kao vrste na vrhu piramide mora biti zamijenjena onom gdje je  čovjek kao karike u krugu unutar kojeg su sva bića ravnopravna.


Ovaj sadržaj je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost magazina Start BiH i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!