[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/sindikatipress-usk0919.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/sindikatipress-usk0919.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/sindikatipress-usk0919.jpg","size":"340.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Još nema dogovora Vlade USK i sindikata obrazovanja

Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) i članovi Pregovaračkog tima kantonalne vlade nisu ni danas uspjeli postići dogovor o prekidu generalnog štrajka prosvjetnih radnika u ovom kantonu, koji traje već osam dana.

-Predstavnici Vlade su danas došli sa stavom da pokušaju zavaditi dva sindikata, na način da ponudi rješenje za radnike u srednjem, a da radnici u osnovno obrazovanju ostanu na istom, ili da im se čak umanje prava. Mi to naravno ne možemo prihvatiti. Jednostavno, tražimo konkretne stvari, a to su donošenje odluke o izjednačavanju osnovice za platu kao i kod ostalih budžetskih korisnika, zatim jasan termin isplate razlike plata od septembra prošle godine i rješavanje pitanja minulog rada - kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata u Federaciji BiH i Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja Selvedin Šatorović.

Članovi Pregovaračkog tima Vlade USK naglasili su da prihvataju većinu zahtjeva sindikata, ali i da insistiraju na izmjenama Kolektivnog ugovora koje se odnose na izjednačavanje koeficijenata za radnike sa višom i srednjom stručnom spremom sa državnim službenicima istog ranga.

-Nadam se da će biti razumijevanja i da ćemo doći do kompromisa. Mi smo dakle prihvatili zahtjev o izjednačavanju osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima, a ponudili smo i da razliku plata isplatimo u 2020. godini. Tražimo samo raspakivanje Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje, odnosno da zaposlene sa srednjom i višom stručnom spremom izjednačimo s namještenicima u državnoj službi - naveo je član Pregovaračkog tima i ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Članovi sindikata podsjetili su da je Kolektivni ugovor potpisan u skladu sa Zakonom o radu, te su apostrofirali član 77 tog zakona - "radnici koji rade isti posao, trebaju da imaju istu platu".

-Onog momenta kada profesor u srednjoj školi bude imao platu premijera, jer imaju istu stručnu spremu, onda ćemo prihvatiti taj princip. Dakle, kada svi kadrovi sa visokom stručnom spremom na području USK budu imali iste plate, bez obzira koji posao obavljaju, onda će se to moći primijeniti i na oblast obrazovanja - dodao je Šatorović.

U sindikatima nisu optimistični kada je u pitanju konkretan dogovor i brzo rješenje problema, jer je samo obraćanje Vlade javnosti - kao pokušaja razbijanja štrajka, okarakterisano kao rasplamsavanje problema.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!