[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-29f307ced425d801cac9aaef4104f4a6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/l-29f307ced425d801cac9aaef4104f4a6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-29f307ced425d801cac9aaef4104f4a6.jpg","size":"52.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Johnson uputio izvinjenje kraljici zbog zabave u rezidenciji uoči sahrane princa Philipa

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona uputio je u petak formalno izvinjenje kraljici Elizabeti nakon što se saznalo da se osoblje u premijerovoj rezidenciji u Downing Streetu zabavljalo do kasno u noć uz mnogo alkohola i to uoči sahrane preminulog princa Philipa, u vrijeme kada su druženja u zatvorenom prostoru bila zabranjena u jeku pandemije koronavirusa, prenosi The Guardian. 

 

Johnsonu prijeti najteža kriza u njegovom mandatu nakon gotovo svakodnevnih otkrića o nizu okupljanja tiokom lockdowna zbog pandemije Covid-19, zbog kojeg obični građani nisu imali prilike ni oprostiti se ni prisustvovati ukopu svoje umiruće rodbine.

Izgradivši političku karijeru na preziru ustaljenih normi u društvu, Johnson se sada nalazi pod sve većim pritiskom zastupnika iz njegove Konzervativne stranke.

Kritičari kažu da nije u stanju vladati i da je obmanuo parlament poričući da su se kršile epidemiološke mjere.

U neobičnom raspletu duge priče o kojoj sada bruji čitava Britanija, Daily Telegraph je u svom članku opisao zabave i druženja koja su se događala u Downing Streetu a posebno su izdvojili onaj od 16. aprila 2021., godine, samo dan prije sahrane princa Philipa.

- Jako je žalosno i sramotno da se ovo sve događalo u vrijeme nacionalne žalosti i Downing Street je uputio izvinjenje kraljici -  rekao je Johnsonov glasnogovornik novinarima.

Johnson se tog dana nalazio u rezidenciji Chequers i nije bio pozvan ni na jedno okupljanje, dodao je glasnogovornik.

Daily Telegraph piše da su pijanka i partijanje u Downing Streetu bili toliko raskalašeni da je osoblje u nekom trenutku otišlo do obližnje trgovine kako bi kupili velike količine alkohola.

Proljevali su vino po tepisima u rezidenciji, a osoblje za čišćenje je zateklo i slomljenu ljuljačku premijerovog sina.

Idućeg se dana kraljica Elizabeta oprostila od princa Philipa, svog supruga s kojim je u braku bila 73 godine, koji je preminuo u 99. godini. 

Odjevena u crno i s crnom maskom preko lica, 95-godišnja Elizabeta izgledala je tužno sjedeći sama zbog strogog pridržavanja epidemioloških mjera tokom pogrebne ceremonije za princa Philipa koja se održala u dvorcu Windsor.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!