[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/london-4395917-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/100x73\/london-4395917-960-720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/london-4395917-960-720.jpg","size":"460.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Johnson informirao Trumpa o Brexitu

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su u ponedjeljak telefonom o Brexitu i američko-britanskom sporazumu o slobodnoj trgovini, uoči sastanka na vrhu grupe G7. 

"Odlična diskusija s premijerom Johnsonom danas. Razgovarali smo o Brexitu i kako možemo brzo prijeći na sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Velike Britanije", poručio je Trump na twitteru. 

Glasnogovornik Johnsonovog ureda rekao je da su dvojica čelnika razgovarala o "ekonomskim pitanjima i našem trgovinskom odnosu, a premijer je informirao predsjednika o Brexitu".

Sastanak vođa G7 zemalja u francuskom Biarritzu mogao bi po prvi put završiti bez zajedničkog saopćenja zbog velikih razlika između zemalja članica u vezi trgovinskih i klimatskih pitanja.

U ponedjeljak je Velika Britanija  poručila da će u slučaju Brexita bez sporazuma 31. oktobra odmah ukinuti pravila EU-a o slobodi kretanja,  što je pooštravanje stajališta u odnosu na prethodnu vladu, iako je premijer Boris Johnson poručio da zemlja neće biti neprijateljski raspoložena prema imigraciji. 

Bivša premijerka Theresa May, koju je Johnson naslijedio 24. jula, predviđala je "tranzicijsko razdoblje", čak i u slučaju da Britanija izađe bez sporazuma iz EU-a, što bi omogućilo evropskim građanima putovanje u Britaniju, rad ili studij, bez posebnih koraka koje bi pritom trebali poduzeti, prenosi Reuters.

„Sloboda kretanja kakva trenutno stoji prestat će 31. oktobra kada Velika Britanija napusti EU, a nakon Brexita vlada će uvesti novi, pravedniji imigracijski sistem koji daje prioritet vještinama i onome što ljudi mogu pridonijeti Velikoj Britaniji  ", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!