[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/ad_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/100x73\/ad_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/01\/ad_1.jpg","size":"125.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Janone suspendovan na 18 mjeseci!

Janoneu je po toj suspenziji zabranjeno bavljenje bilo kakvim trkačkim aktivnostima do 16. juna 2021. godine, pošto kazna počinje da mu teče od 17. decembra prošle godine, kada je objavljeno da je bio pozitivan.

U uzorku Janoneovog urina bilo je tragova zabranjenog anaboličkog steroida koji se koristi za povećanje snage, uz smanjenje težine. Italijan se branio da je u njegov organizam on dospeo slučajno, putem hrane, a u okviru svoje odbrane dostavio i uzorke kose, da bi dokazao da je u pitanju bio samo jedan slučaj konzumiranja zabranjene supstance.

Disciplinska komisija FIM donekle je prihvatila tu odbranu, međutim, on je po kodu Svetske antidoping agencije svakako zvanično optužen za doping jer nije pazio, a morao je. U slučaju da se prihvati takva odbrana, postoji opcija izricanja blaže kazne, što se i desilo kod Janonea, pošto se za slične prekršaje dobija i četvorogodišnja suspenzija.

Suspenzija do sredine naredne godine dovodi u pitanje nastavak Janoneove karijere u Moto GP šampionatu. Iz Aprilije su stali uz njega dok traje ceo proces, ali su najavili da će ugovor morati da bude raskinut u slučaju da bude kažnjen na duži period od nekoliko meseci. Uz to, većini vozača u kraljevskoj klasi ove godine ističu ugovori, a obično se oni potpisuju na dvije sezone, što znači do kraja 2022.

Italijanskog motociklistu je tokom testiranja zamjenio test vozač Aprilije Bredli Smit, a velika je mogućnost da će Britanac dobiti priliku da vozi ove sezone umjesto Janonea, kada akcija krene. Sve će zavisiti i od toga koliko će trajati proces žalbe, na koji će svakako uticati i pandemija koronavirusa koja je zaustavila gotovo kompletan sport u svijetu.

izvor: sportklub

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!