[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/sudpredmeti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/100x73\/sudpredmeti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/sudpredmeti.jpg","size":"269.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Zhang Jiaofen i dr.

Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optužene Zhang Jiaofen i drugih, nakon održanog glavnog pretresa jučer je donio prvostepenu presudu kojom se optužena Zhang Jiaofen i pravni subjekt "Zhang" d.o.o. Sarajevo, oslobađaju optužbi da su radnjama opisanim u tačkama 1. i 2. izreke presude počinili: optužena Zhang Jiaofen, produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. KZ BiH, a pravni subjekt „Zhang“ d.o.o. Sarajevo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. KZ BiH, u vezi sa članom 124. stav a) i c) Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužena Zhang Jiaofen oslobođena je optužbi da je u periodu od septembra 2010. godine do decembra 2015. godine, davanjem lažnih, odnosno umanjenih podatka o stečenim oporezivim prihodima, budžet Bosne i Hercegovine oštetila za 982.529,57 KM, a da je firma "Zhang" d.o.o. Sarajevo raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom korišću.

Zhang Jiaofen je oglašena krivom da je počinila krivično djelo pranje novca, te da je zajedno sa I. N., I. DŽ., I. A. i T. N. tokom 2014. i 2015. godine, stekla visoku protupravnu imovinsku korist, s ciljem da nezakonito zarađeni novac na nezakonit način iznese iz Bosne i Hercegovine.

Jiaofen je stupila u kontakt sa I. N. za kojeg je saznala da za potrebe većeg broja kineskih trgovaca s područja "Tržnice Arizona" fizički iznosi novac iz BiH tako što ga prenosi na područje Republike Hrvatske, a potom preuzeti novac uplaćuje na račune svojih srodnika I. DŽ., I. A. i T. N., koji su prethodno zajedno sa I. N. u poslovnici Zagrebačke banke u Županji, kod službenice Anite Vajš otvorili svoje devizne račune.

S tih računa su novac potom uplaćivali na račune optužene Jiaofen u NR Kini i to ukupni iznos od 2.673.000 eura na račun optužene Zhang Jiaofen, te iznos od 240.000 eura na račun svog oca Zhang Yong Fanga, čime je počinila krivično djelo pranje novca.

Sud je optuženoj Zhang Jiaofen izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Od optužene Zhang Jiaofen oduzima se novac u iznosu od 2.913.000 eura, a taj iznos, odnosno njegovu protuvrijednost izraženu u konvertibilnim markama prema važećem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan uplate, optužena je dužna uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!