[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/02\/netnyahu-gantz-foto-axios.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/02\/100x73\/netnyahu-gantz-foto-axios.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/02\/netnyahu-gantz-foto-axios.jpg","size":"70.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Izraelska koalicijska vlada za korak bliže propasti

Izraelska labava koalicijska vlada za korak se primakla propasti u srijedu kada se očekuje da poslanici odobre preliminarnu mjeru raspuštanja parlamenta, otvarajući mogućnost održavanja izbora u narednoj godini.

U televizijskom obraćanju u udarnom terminu u utorak navečer, alternativni premijer Benny Gantz, ključni koalicijski partner premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je da će njegova centristička Plavo bijela stranka podržati prijedlog o raspuštanju Knesseta, izraelskog parlamenta.

Današnje parlamentarno glasanje o prijedlogu opozicije označava, međutim, tek prvi korak.

Prijedlog o raspuštanju Knesseta zahtijevat će još tri čitanja u parlamentu prije nego što se mognu sazvati novi izbori.

Gantzova odluka da se svrsta uz opoziciju, barem za sada, pokazuje, međutim, sve šire napukline u izraelskoj vladajućoj koaliciji desnog centra, potresanoj od početka nepovjerenjem, unutrašnjim sukobima i javnim optužbama.

- Nemam iluzija o Neetanyahuu – izjavio je Gantz u jučerašnjem govoru.         

Podsjetio je Izraelce da se borio s premijerom u troje nedovršenih izbora čiji ishodi nisu omogućili nijednom od čelnika da formira većinsku vladu.

Gantz je kazao kako je odlučio da pristane na vladu nacionalnog jedinstva s Netanyahuom, za koga zna da je „serijski prekršitelj obećanja“ jer je želio da poštedi Izraelce „mučnih i skupih“ četvrtih izbora, posebno u vrijeme dok se ubrzava pandemija koronavirusa.

- Netanyahu nije lagao mene. On je lagao sve vas – izjavio je Gantz.

Koalicija Netanyahua i Gantza, dogovorena u aprilu, uključuje stroge aranžmane o podijeli vlasti.

Netanyahu, koji predvodi desničarsku stranku Likud, trebao bi obavljati dužnost premijera u prvoj polovini trogodišnjeg aranžmana.

Gantz bi trebao preuzeti premijerski položaj u novembru 2021., ali Netanyahuovi kritičari uvijek su insistirali da će on pronaći način da potopi koaliciju prije nego što prepusti premijersku poziciju Gantzu.

Gantz je optužio Netanyahua za konzistentno navođenje javnosti na pogrešne zaključke o budžetskim pitanjima radi ostvarenja vlastitih političkih ciljeva.

- Netanyahu se obavezao da će usvojiti budžet u augustu, ali prirodno nije stao iza svojih riječi. Obećao je da će se to desiti u decembru i nije to ispoštovao. Ima li ikoga ko mu još vjeruje? – izjavio je Gantz, prenosi AFP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!