[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/izrael-naselja.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/100x73\/izrael-naselja.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/izrael-naselja.jpg","size":"120.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Izrael pooštrava ograničenja i okupira dvorišta kuća u Hebronu

Izraelske snage pooštrile su danas svoje restrikcije i zauzele dvorišta kuća u četvrti Tal Rumedia u centralnom dijelu grada Hebrona na Zapadnoj obali, javila je palestinska agencija WAFA.

WAFA navodi da su izraelske snage postavile brojne stubove kao uvod u postavljanje više nadzornih kamera u hebronskom naselju Tal Rumeida.

U međuvremenu, Imad Abu Shamsiyya, aktivist koji radi sa organizacijom Mladi protiv naseljavanja (YAS), a koja dokumentira kršenje ljudskih prava izraelske vojske u Hebronu, rekao je da su stubovi postavljeni da bi se postavilo više nadzornih kamera u palestinskom susjedstvu i tako navodno osigura kolonijalno naselje Ramat Yishai.

Dodao je da su izraelske snage zauzele dvorište kuće Hasana Abu Ajše da bi podigle jedan od stupova i upozorio da takve  kamere nadziru kretanje stanovnika palestinskog susjedstva, čak i dok su u svojim kućama, kršeći njihovu privatnost.

U gradu Hebron, u kojem se nalazi džamija Ibrahimi, živi oko 160.000 palestinskih muslimana i oko 800  izraelskih naseljenika u zgradama koje čuvaju izraelske trupe. Naseljavanje jevrejskih doseljenika na ovom prostoru stalni je razlog pojačanih tenzija između Palestinaca i izraelskih vlasti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!