[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/strojnica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/100x73\/strojnica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/strojnica.jpg","size":"58.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Izrael optužen da je za likvidaciju iranskog nuklearnog naučnika

I prije same likvidacije iranskog nuklearnog naučnika, iranska obavještajna služba upozorila je Farizadeha da Izrael možda sprema napad na njega.

Posljednjih nekoliko godina, Farizadeh je bio na meti Izraela jer je jedan od vodećih naučnika u razvoju iranskog nuklearnog naoružanja.

Ipak, Iranac nije upozorenja shvatio ozbiljno jer je već dotad primio višestruke prijetnje od Izraela.

Prema pisanju New York Timesa, razne iranske novinske agencije tvrde da je likvidacija znanstvenika provedena u potpunosti na daljinu.

S druge strane, analitičar za elektroničko ratovanje koji sudjeluje u istrazi, objasnio je da teoriju o strojnici kojom je upravljala umjetna inteligencija treba uzeti s oprezom, osobito zato što Iran još uvijek nema dovoljno dokaza za njezinu potvrdu.

Ipak, detalji koje su otkrili američki, izraelski i iranski dužnosnici te neki obavještajni stručnjaci upoznati s planiranjem likvidacije, jasno su opisali napad koji je proveden korištenjem strojnice kojom se upravljalo na daljinu.

Prema pisanju Engadgeta, Izraelci su postavili oružje na vozilo parkirano pored ceste. Pojedinci koji sudjeluju u istrazi kazali su da se strojnica aktivirala kad je Farizadehov automobil prolazio pored parkiranog vozila.

Dodaju da je napad bio učinkovit jer je u njemu ubijen samo Farizadeh, čak i bez korištenja softvera za prepoznavanje lica.

Ipak, službeno vlade Irana i Izraela još uvijek nisu potvrdile uporabu navedenog oružja, unatoč brojnim izjavama i svjedocima, prenosi Tech Times.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!