[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/11\/05-vdm-doshi-gufa-exterior.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/11\/100x73\/05-vdm-doshi-gufa-exterior.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/11\/05-vdm-doshi-gufa-exterior.jpg","size":"134.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Izložbena sezona u Arhitektonskom centru u Beču u 2020. godini

Izložbena sezona u bečkom Arhitektonskom centru (Az W) počet će u martu izložbom indijskog arhitekte Balkrishna Doshija i objedinit će vizionarske radove iz šest decenija stvaralaštva o temi povoljnog stanovanja, posebno za radnike u fabrikama i stanovnike siromašnih naselja, kao i jak angažman u obrazovanju.

Na ljeto će Arhitektonski centar ponovo prikazati svoj magnet za publiku "Najbolje evropske građevine", a nagrada Evropske unije "Mies van der Rohe" važi za seizmograf dešavanja u području evropske arhitekture, a u Beču će biti predstavljen aktuelni dobitnik Lacaton&Vassal sa svojim projektom transformacije stambenih blokova iz 1960-ih u francuskom Bordou.

Osim ovog, Az W prikazuje još 39 radova među kojima dominiraju teme stambeni i javni prostor, obrazovanje i odnos prema postojećem stanju.  

Treća velika izložba u 2020. godini "Tlo za sve" od novembra tematizira goruću temu ograničenih resursa, a bečki Arhitektonski centar na ovaj način želi rasvijetliti zamršenost ovlasti i odgovornosti zakonskih regulativa o prostoru, budžeta, gradskog razvoja, regulacionih planova, politike kamatne stope i raspodjele imovine.

Jubilarna izložba ove će godine biti posvećena 150. rođendanu arhitekte Adolfa Loosa kroz arhitektonsko putovanje u Loosove kuće i stanove u Pragu i Plzenu, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Arhitektonski centar u Beču (Architekturzentrum Wien) djeluje u sklopu Muzejskog kvarta, a izborom izložbenih tema za 2020. godinu naglašava svoju društvenu perspektivu i podstiče na razmišljanje kako arhitektura već danas može dati doprinos boljoj budućnosti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!