[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/09\/mladenstrbac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/09\/100x73\/mladenstrbac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/09\/mladenstrbac.jpg","size":"557.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Izložba 'Sarajevski salon' u Umjetničkoj galeriji BiH

Ovogodišnja izložba "Sarajevski salon" bit će otvorena 10. januara u Umjetničkoj galeriji BiH u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Radove će predstaviti 40 autora i autorica, a izložba će biti otvorena za posjetioce do 30. januara.

Prva izložba pod nazivom "Sarajevski salon" održana je 1962. godine. Inicijativa za pokretanje tog izložbenog projekta i događaja potekla je od Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a pokretači su bili Borislav Aleksić, Mehmed Zaimović, Mersad Berber i likovni kritičar Muhamed Karamehmedović.

Posljednji "Sarajevski salon" održan je 1974. godine, iste godine kada je stari Umjetnički paviljon srušen. Otvaranjem novog izložbenog prostora - galerije Collegium artisticum 1975. godine, "Sarajevski salon" prerasta u veću umjetničku manifestaciju pod nazivom "Collegium artisticum", na kojoj se pored radova likovnih umjetnika, predstavljaju i ostvarenja arhitekata, umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo Izet Alečković ističe za Fenu da je izložba "Sarajevski salon" obnovljena 2010. godine, a među inicijatorima tog procesa bili su Hamzalija Muhić, Rade Tadić, Stjepo Gavrić, Izet Alečković i Džeko Hodžić.

Govoreći o ovogodišnjem "Sarajevskom salonu", koji je iz tehničkih razloga ove godine iz galerije "Collegium artisticum" premješten u Umjetničku galeriju BiH, Alečković je istakao da je riječ o izuzetno kvalitetnoj postavci ili kako je kratko rekao "najboljem Salonu do sada".

Na ovogodišnjem "Sarajevskom salonu" radove će, između ostalih, izlagati Braco Dimitrijević, Amela Hadžimejlić, Lejla Čehajić, Stjepo Gavrić, Boris Čistopoljski, Savka Krčmar, Halil Tikveša, Boris Hodak, Darko Šobot, Elma Alić-Šobot, Jusuf Hadžifejzović, Aleksandar Saša Bukvić, Marina Finci, Amer Bakšić...

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!