[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/fna-113244.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/100x73\/fna-113244.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/fna-113244.jpg","size":"405.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Izložba fotografija 'Faces' Vanje Lisac u Foto galeriji Jelićeva

 Izložba fotografija "Faces" prve bh. profesionalne fotografkinje Vanje Lisac bit će otvorena u subotu, 23. novembra u Foto galeriji Jelićeva Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Voditelj Galerije Dženat Dreković istakao je na dašanjoj konferenciji za medije da se tom izložbom ujedno i zatvara ovogodišnji krug izlaganja u galeriji.

Dreković je naveo tradiciju Foto galerije Jelićeva da prikaže različite fotografske rukopise. Vanja Lisac svoje mjesto u galeriji zaslužila je kvalitetom i prepoznatljivim senzibilitetom.

- Ovo jeste mali prostor ali je bitno čime se taj prostor ispunjava. Nije bitna kvadratura, bitan je sadržaj galerije - ocijenio je Dreković.

Vanja Lisac navodi da je za izložbu izabrala 22 fotografije, koje su nekomercijalne i koje se ne mogu tako lako ni vidjeti u medijima.

Također je govorila koliko je bitna kreativnost u radu fotografa, naglasivši da za dobru fotografiju nisu toliko potrebni skupi, profesionalni materijali. Dovoljno je, kaže ona, znati upotrijebiti ono što se ima te su se tako i na ovim fotografijama za efekte koristili različiti materijali poput brašna, šećera, plastelina. Ukratko, koristilo se ono što je bilo dostupno.

Vanja Lisac fotografijom se počinje baviti od rane mladosti za šta je talenat naslijedila od svog djede Ivice Lisca, jednog od prvih profesionalnih sarajevskih fotografa.

Devedesetih se seli u Los Angeles gdje uspješno završava Akademiju za fotografiju, te punih deset godina djeluje i radi kao profesionalac u svojoj struci na tom tržištu.

Po povratku u Sarajevo 2006. godine otvara fotografski studio, sada već poznati, priznati i respektabilni Studio Lisac koji vrlo uspješno posluje u BiH, ali i ostalim zemljama regiona.

Njeni radovi su objavljeni u mnogim uglednim modnim magazinima i globalno uticajnim modnim portalima. Samo neki od njih su: Marie Claire (Italy, print), Gloria (HR, Print), NOW Magazine (Spain, print), Vouge.it (web), pushitmagazine.uk (UK), Cromoda.hr, UStrendy.com, ModaMo.info...

Izložba će biti otvorena do kraja godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!