[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/l-faf4e8c48e365ae2fa2a84b5178f2b47.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/100x73\/l-faf4e8c48e365ae2fa2a84b5178f2b47.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/20\/l-faf4e8c48e365ae2fa2a84b5178f2b47.jpg","size":"73.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Izgrađena prva mala hidroelektrana u Posušju

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je 11 rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva.

Podnositelji zahtjeva su FEAL d.o.o. ŠIROKI BRIJEG, ECO SWIS d.o.o. iz Mostara, "HIPEX" d.o.o. Čapljina, TAKTIK d.o.o. iz Gruda, "PAŽIN" d.o.o. Stolac, "MASLINE" d.o.o. Mostar, "POLUGRINA SOLARI" iz Širokog Brijega, TG-GRANIT d.o.o. Prozor-Rama, SOLAR-ENERGY d.o.o. Čapljina, "Has-komerc" d.o.o. Zenica i "HO Svijetlost" d.o.o. Doboj Istok, priopćeno je iz FERK-a.

Također, usvojeno je i devet rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva "NH ELEKTRO" iz Tešnja iz solarne fotonaponske elektrane "NH ELEKTRO 1-23", "INVERTER" d.o.o. iz Prozora-Rame iz tri solarne fotonaponske elektrane "BRIG 1", "BRIG 2" i "Studenac", MB KLAMER d.o.o. Prozor-Rama iz solarne fotonaponske elektrane "ECO.23-1", "ENERGETIC-ELECTRONIC" d.o.o. Čitluk iz solarne fotonaponske elektrane "ENERGETIC ELECTRONIC 3", "ALFE-MI" d.o.o. Živinice iz solarne fotonaponske elektrane "ALFE-MI 2", "ELEKTRO KRUŠKO" iz Tešnja iz solarne fotonaponske elektrane "KRUŠKO" i Obrt "FA-ZA" iz Kaknja iz solarne fotonaponske elektrane "FA-ZA".

Kad su u pitanju nacrti dozvola, usvojena su dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije i to za "PLIVA" d.o.o. Jajce i VODOVOD d.o.o. Posušje.

VODOVOD d.o.o. Posušje izgradio je malu hidroelektranu na vodovodnom sustavu pitke vode instalirane snage 400 kW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 2.500 MWh.

Hidrolektrana je izgrađena na rijeci Ričini, a proizvodni objekt nalazi se na lokalitetu Senjakovine "Stari kamenolom". Hidroelektranu ovakvog tipa u FBiH izgradilo je i JP "VIK" d.o.o. Zenica.

"PLIVA" d.o.o. Jajce podnijela je zahtjev za obnovu dozvole za proizvodnju električne energije iz solarne fotonaponske elektrane instalirane snage 150 kW, predviđene godišnje proizvodnje električne energije 143 MWh koja se nalazi u naselju Dolabije, općina Jajce.

Usvojen i Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije za Solarnu elektranu "HRGOTA SOLAR" iz Busovače.

Iz naftnog gospodarstva usvojen je i nacrt dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata podnositelja zahtjeva Doo "ČAVKUNOVIĆ - BP" Bihać.

Navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na službenoj internetskoj stranici FERK-a, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrt do 31. siječnja, do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!