[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/16\/bakir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/16\/100x73\/bakir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/16\/bakir.jpg","size":"65.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Nije realno očekivati daljnje pregovore o izmjeni Izbornog zakona

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nije realno očekivati ozbiljne daljnje pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH, dok se ne implementiraju izborni rezultati iz 2018. godini, jer već dvije godine nije formirana vlast na federalnom nivou. Dodao je da to podrazumijeva i popunu Ustavnog suda FBiH.

Izetbegović je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem podsjetio da se sve presude Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strazburu moraju implementirati.

Smatra da je bolje sve to odgoditi dok se ne završe lokalni izbori, jer i ako osmisle i najbolje rješenje, druge stranke neće biti zadovoljne.

- Naizgled su te presude u koliziji, ali nisu, jer insistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, to je građanski i etnički princip. Eventualni dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa, a time i stabilnu BiH - poručio je Izetbegović.

Istakao je da SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja, a da ga dvije trećine poslanika moraju prihvatiti u Predstavničkom domu, kao i delegati u Domu naroda.

Kazao je da ga prije toga moraju prihvatiti i koalicioni partneri SDA, a to su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost.

Poručio je da će SDA insistirati na primjeni Ustava BiH te da domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao predstavnički domovi.

- Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni i štititi vitalni nacionalni interes. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti bez obrazloženja sve što predstavnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom - istakao je Izetbegović.

Naglasio je da je rješenje izbora u Mostaru izgledalo nerješivo, ali da je riješeno.

- To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou, obesmišljava same izbore. Čemu onda izborni zakon, ako nećemo implementirati rezultate izbora - kazao je.  Naglasio je da nema nikakvog razloga da se ne popuni Ustavni sud FBiH.

Izetbegović je komentirao i posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu danas, ističući da njegova politika podrazumijeva destabilizaciju i podjelu, gušenja i usporavanje rada Vijeća ministara BiH, kočenje na euroatlantskom putu, vrijeđanje Hrvata i Bošnjaka.

Dodao je da je Dodik član Predsjedništva, a ne predsjedavajući, već da je to Šefik Džaferović.

- Džaferović u ovom momentu predstavlja BiH za razliku od politike Dodika. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete, jer je Milanović pozvan u BiH. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića je loša poruku - kazao je Izetbegović.

Smatra da je to poruka o nepoštovanju BiH i njene hijerarhije.

- Vidjet ćemo kakvi će zaključci s tog sastanka biti i hoće li oni demantovati nešto od ovoga - zaključio je Izetbegović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!