[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/mali-izbori-glasanje-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/100x73\/mali-izbori-glasanje-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/mali-izbori-glasanje-xinhua.jpg","size":"384.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Izbori u Maliju - očekuje se pobjeda dosadašnjeg predsjednika Boubacara Keita

Nakon jučerašnjeg  drugog kruga predsjedničkih izbora u Maliju očekuje  se pobjeda dosadašnjeg predsjednika države Ibrahima Boubacara Keita.

Izbori su obilježeni optužbama za prijevaru i nasiljem u kojem je ubijena jedna osoba. Na biralištima nije zabilježen veliki odziv birača i ona su se počela zatvarati u 18 sati po lokalnom vremenu kada je počelo prebrojavanje listića.

Rezultati izbora očekuju se za četiri ili pet dana.

Pobjednik između dvojice kandidata,  dosadašnjeg predsjednika Boubacara Keita i oponenta Soumaila Cisse, stupit će na funkciju početkom septembra s teškim zadatkom obnove mirovnog sporazuma zaključenog  2015. između vlade i bivših pobunjenika.

Vlasti su razmjestile tokom jučerašnjih izbora  42.000 pripadnika policije i vojske, kako bi  spriječili ponavljanje nasilja kakvo su izazvale oružane grupe u prvom krugu izbora prošlog mjeseca, prenosi DW. Tada su na sjeveru Malija džihadisti  ubili predsjednika jednog biračkog mjesta u napadu na  objekat u kojem se glasalo. 

Samo 40 posto birača sudjelovalo je u prvom krugu, u kojem je  Keita  osvojio 41 posto glasova u odnosu na 18 posto za Cissea, bivšeg ministra finansija.

Podijelite ovaj članak!