[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/istrazna-komisija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/100x73\/istrazna-komisija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/istrazna-komisija.jpg","size":"74.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Istražna komisija za pravosuđe: Do kraja se procesuiraju samo slučajevi koji tretiraju sirotinju

Sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održana je danas u Sarajevu, a rasprava je tekla u više pravaca, najviše oko programa rada ove značajne komisije.

Član komisije Branislav Borenović iz PDP-a kazao je u svom obraćanju kako je potrebno zatražiti izvještaje sigurnosnih, policijskih i tužilačkih organa te saslušanje određenih direktora agencija i tužilaca, dok je Zlatan Begić izrazio zabrinutost velikim nepovjerenjem javnosti u pravosudne institucije te postavio pitanje kako su nestali dokazi u pojedinim predmetima. Dragan Mektić kazao je da svi članovi trebaju dati prijedloge (teze) u vezi predmeta kojima bi se bavili.

Damir Arnaut, predsjedavajući komisije istakao je da su svi članovi saglasni da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, zbog čega je na današnjoj sjednici usaglašeno da je prvo neophodno ispitati efikasnost, nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

"Vijeće za provedbu mira je dalo podršku radu Privremene istražne komisije... Mi imamo problem što relevantna evropska tijela traže da izmijenimo pravosudni sistem i mi bez tih izmjena nećemo moći napraviti ni jedan korak prema EU", rekao je Arnaut.

Mektić je tokom svojih diskusija poručio da se procesuiraju do kraja samo slučajevi koji tretiraju sirotinju, a da je to neprihvatljivo.

Također, i Zukan Helez je mišljenja da su sve velike priče kao što su Pandora sveli na taj princip da najslabiji odgovara, što je neprihvatljivo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!