[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/robert-rundo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/100x73\/robert-rundo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/robert-rundo.jpg","size":"74.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

ISTRAGA Srbija ga protjerala, Amerika procesuira: Neonacista Robert Rundo skriva se u okolini Zvornika

“Imao je veliku tetovažu ovdje”, objašnjava nam uposlenik zvorničkog Hotela “Novak” dok se drži za lakat, započinje svoju istraživačku priču portal  Istraga.ba

Baš na tom mjestu tetovažu ima Robert Rundo, američki neonacista i osnivač ekstremnog desničarskog pokreta “Rise Above Movement” (RAM).

Neonacistu Rundoa srbijanska je policija protjerala 10. februara ove godine. Amerikanac je dan kasnije ušao na teritoriju BiH, potom se pet dana kasnije prijavio u zvorničkom hotelu “Novak” i, onda, bestraga nestao. Prema zvaničnim dokumentima, Bosnu i Hercegovinu nije napustio. Iz Hotela Novak je izašao 19. februara u jutarnjim satima.

“Američki neonacista zloglasnog ekstremnog pokreta protjeran iz Srbije”, objavio je srbijanski Blic 12. februara ove godine.

Dalje u takstu novinari Blica navode da je 11. februara 2021. godine, oko 19 sati, srbijanska policija ispratila Rundoa do graničnog prelaza Trbušnica kako bi napustio teritoriju Srbije.

Nasuprot Trbušnice, na lijevoj obali Drine je Granični prijelaz Šepak kojeg kontrolira Granična policija Bosne i Hercegovine. Tog 11. februara, u 18 sati i 39 minuta, na teritoriju BiH je ušao Robert Paul Rundo, rođen 1990. godine u SAD-u. Tako, barem, piše u sistemu Granične policije BiH koja je dopustila američkom neonacisti da uđe u BiH iako je, nekoliko minuta ranije, zvanično protjeran iz Srbije. Pokušao je Rundo na teritoriju BiH ući i dan ranije preko Graničnog prijelaza Rača. U 14 sati i 26 minuta, 10. februara ove godine, Robert Paul Rundo nije mogao ući na teritoriju BiH.

“Predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima”, zapisano je u rubrici “razlog odbijanja” pored imena Robert Paul Rundo.

Neonacista Rundo je, dakle, samo 28 sati predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, na čiju je terotiriju, kako rekosmo, ušao 11. februara. Pet dana kasnije, 16. februara 2021.godine, Rundo se prijavio u Hotelu u Zvorniku gdje se odjavljuje 19. febuara. Od tada više ne postoji nikakav trag o njegovom boravku u BiH, ali ni trag da je napustio BiH, piše portal Istraga.

Robert Paul Rundo

“Federalni žalbeni sud, poništavajući presudu nižeg suda koji je tvrdio suprotno, utvrdio je da se četvorica pripadnika militantne bjelačke supremacističke grupe sa sjedištem u Južnoj Kaliforniji mogu suočiti sa krivičnim prijavama za nasilne napade na lokalnim političkim skupovima”, objavili su u četvrtak američki mediji.

Među četvoricom optuženika je i Robert Paul Rundo. On je osnovao neonacističku skupinu Rise Above Movement (RAM). Zajednio sa svojim prijateljima Rundo je optužen da je izazivao nerede, regrutovanjem i obučavanjem članova RAM-a kako bi provodili nasilje u Berkeleyu, San Bernardinu i Huntington Beachu.

“Videozapisi su prikazivali Rundoa kako udara kontraprosvjednike na plaži Huntington i policajca u Berkeleyu”, navodeno je u izjavi FBI-a na koju se pozivaju mediji u SAD-u.

Američka istraživačka mreža “Bellingcat” objavila je u novembru prošle godine da se Robert Rundo nalazi u Srbiji.

“Evo nas u Beogradu, znate, čistimo kraj”, rekao je Rundo u videosnimku na osnovu kojeg su ga identifikovali novinari Bellingcata.

Prije nego je stigao u Srbiju, Rundo je boravio u Ukrajini, Mađarskoj i Bugarskoj. U novembru 2019. godine o grupi Roberta Rundoa pisao je i britanski Guardian.

“Članovi RAM-a trenirali su razne borilačke sportove, poput MMA-a i boksa, čije su vještine kasnije koristili tokom uličnih borbi i protesta, uključujući Charlottesville. S maskama lubanje na licima, članovi RAM-a specijalizirali su se za napade na prosvjednike koji su se protivili njihovoj ideologiji. Potom bi veličali svoje akcije u propagandnim video zapisima objavljenim na društvenim mrežama”, objavio je tada Guardian navodeći da je jedan od osnivača ove grupe – Robert Rundo.

“Da, to je on”, reći će nam jedan od uposlenika ugostiteljskog objekta u Zvorniku u kojem je boravio Rundo.

Posljednji put je viđen naselju Karakaj kod Zvornika. Prema  Zakonu o kretanju i boravku stranaca i azilu BiH, Rondo se morao prijaviti najbližoj policijskoj stanici u mjestu u kojem je odsjeo. No, takve prijave nema. Kao što nema ni dokaza da je napustio BiH. A u Srbiju ne može ući naredne tri godine, koliko mu traje zabrana.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!