[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/iranski-tanker-gibraltar-august-2019-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/100x73\/iranski-tanker-gibraltar-august-2019-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/20\/iranski-tanker-gibraltar-august-2019-irna.jpg","size":"396.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iranski tanker nije tražio pristup u grčke luke

Grčko ministarstvo vanjskih poslova pomno nadgleda dešavanja u vezi s iranskim tankerom, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, saopćili su diplomatski izvori iz Atine.

Kako se navodi, iranski tanker nije uputio zvanični zahtjev da uđe u bilo koju grčku luku, prenosi agencija ANA.

Grčki ministar prometa Ioannis Plakiotakis izjavio je u utorak da Atina nije dobila službeni zahtjev za pristajanje  iranskog tankera  u luci Kalamata, prenosi IRNA.

U obraćanju grčkim medijima, Plakiotakis je naglasio kako on i njegov kolega , ministar vanjskih poslova pažljivo prate situaciju po tom pitanju.

"Grace 1 je preimenovana u Adrian Daria 1, a njegovo  sljedeće odredište je Sredozemno more", rekao je, napominjući kako se čini da se neće suočiti s bilo kakvim specifičnim problemom na putu i do sljedećeg odredišta.

Tanker  koji je prevozio iransku naftu, početkom ovog mjeseca britanski kraljevski marinci su zarobili uz obalu britanskog mediteranskog teritorija Gibraltara pod sumnjom da je prekršio sankcije protiv Sirije.

Sud u Gibraltaru odlučio je pustiti posadu broda, ali su Sjedinjene Države pokušale blokirati puštanje tankera Grace 1.

Sjedinjene Države su se borile kako bi spriječile puštanje tankera, ali u suprotnosti s američkim pokušajima, sud u Gibraltaru donio je rješenje o puštanju broda, navodi IRNA.

Ministarstvo vanjskih poslova je u kontaktu, preko diplomatskih kanala, sa Sjedinjenim Državama, čija je pozicija po ovom pitanju poznata i o kojoj je obaviještena ne samo Grčka već i sve zemlje i luke u Mediteranu.

Nešto ranije danas Sjedinjene Države su saopćile da se svako nastojanje da se pomogne tankeru može smatrati pružanjem materijalne podrške onima koje su Sjedinjene Države označile za terorističku organizaciju i može imati potencijalne krivične posljedice, navodi ANA.

Iranski tanker Adrian Daria 1, otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedjelju, nakon što su ga prije više nedjelja zaplijenile britanske mornaričke snage, a podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!