[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/iran-parlament-foto-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/100x73\/iran-parlament-foto-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/iran-parlament-foto-irna.jpg","size":"139.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iranski parlament razmatra nacrt zakona o prekidu nuklearnih inspekcija

Iranski parlament u utorak je iznio nacrt zakona kojim bi se okončala inspekcija UN-a nad njegovim nuklearnim postrojenjima i zahtijevalo bi da vlada pojača obogaćivanje urana ako evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. ne pruže garancije za ukidanje naftnih i bankarskih sankcija.

Glasanje o zakonu, koji bi trebao proći kroz nekoliko faza prije nego što postane zakon, pokazuje iranski prkos nakon ubistva uglednog iranskog nuklearnog naučnika prošlog mjeseca.Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima, uključujuči i nuklearnu politiku.

Državna  novinska agencija IRNA javila je da je 251 poslanik u parlamentu s 290 mjesta glasao za, nakon čega su mnogi počeli utvikivati "Smrt Americi!"i "Smrt Izraelu!"

Prijedlog zakona dao bi evropskim zemljama tri mjeseca da ublaže sankcije iranskom ključnom naftnom i gasnom sektoru, i da mu ponovo omoguće pristup međunarodnom bankarskom sistemu. SAD su uvele pogubne sankcije Iranu nakon što se presjednik Donld Trump jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma, izazivajući niz eskalacija napetosti između dvije strane.

Prijedlog bi omogućio vlastima da nastave obogaćivati uran do 20 posto, što j ispod praga potrebnog za stvaranje nuklearnog oružja, ali je više od onog koji se zahtijeva za civilnu upotrebu. Također bi otvorio put za nabavku novih centrifuga u nuklearnom postrojenju Natanz i u podzemnoj elektrani Fordo.

Parlment bi također trebao održati drugo glasanje o usvajanju nacrta zakona, koje bi tražilo odobrenje Vijeća čuvara, državnog tijela nadležnog za ustavna pitanja.

Nacrt zakona prvi put je podnešen u parlamentu u augustu, ali je dobio novi momentum nakon ubistva Mohsena Fakhrizadeha, koji je predvodio nuklearni program za koji Izrael i Zapad navode da je bio tajna vojna operacija razmatranja mogućnosti za stvaranje nuklearnog oružja, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!