[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/teheran-iran.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/teheran-iran.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/teheran-iran.jpg","size":"480.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iran odbija pregovore sa SAD-om

Iran je uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore, kazavši kako je Washington prekršio uvjete posljednjeg velikog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u maju se, tvrdivši kako nije dovoljno dobar, povukao iz nuklearnog sporazuma, koji je Iranu ograničavao nuklearne aktivnosti i zauzvrat nudio umanjenje sankcija.

Posebni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook izjavio je kako Washington želi pregovarati o novom ugovoru, koji bi uključio Teheranov program balističkih projektila i njihovo ponašanje u regiji.

On tvrdi kako novi dogovor koji SAD želi potpisati s Iranom ne bi bio "lični dogovor između dviju vlada, kao prethodni, već pravi ugovor".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na svom je Twitter profilu odbacio tvrdnje o tome da je prethodni sporazum bio samo "lični", kazavši kako je riječ o međunarodnom sporazumu, sadržanom u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija".

- SAD je, također, prekršio obaveze sporazuma. Izgleda da SAD pozive na mir samo ismijava - dodao je u poruci, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Ostalih pet svjetskih sila koje su 2015. godine potpisale dogovor s Iranom - Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija - pokušavaju ga ipak sačuvati, kazavši kako nudi najbolje šanse u sprečavanju Irana u izradi nuklearne bombe.

Iz Teherana poručuju kako na nuklearnom programu rade u svrhu stvaranja električne energije i druge miroljubive svrhe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!