[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/iran-luka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/iran-luka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/iran-luka.jpg","size":"83.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iran očekuje povratak stranih kompanija ako SAD ukinu sankcije

Iran očekuje povratak stranih kompanija u zemlju ako američke sankcije budu ukinute pod novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, a neke su kompanije već uspostavile početne kontakte, rekao je u utorak glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei.

Glavne strane kompanije napustile su Iran nakon što je američki predsjednik Donald Trump prije dvije godine napustio iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama 2015. godine i obnovio ekonomske sankcije, javlja Reuters.

- U posljednje vrijeme intenzivirani su razgovori o otvaranju ureda i prisustvu stranih kompanija u Iranu - rekao je Rabiei na konferenciji za novinare koja je uživo prenošena na vladinoj web stranici.

Rabiei je rekao da bi kompanije koje nisu napustile Iran usprkos sankcijama mogle dobiti više prilika u budućnosti. Nije imenovao nijednu firmu.

- Neki razmišljaju o ponovnom otvaranju ureda, ali neke kompanije se nikada nisu potpuno zatvorile. Ove će kompanije definitivno imati više mogućnosti za rad - rekao je Rabiei.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!