[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/vakcina-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/100x73\/vakcina-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/vakcina-1.jpg","size":"38.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Iran i Rusija pregovaraju o zajedničkoj proizvodnji vakcina protiv COVID-19

Iran i ruski fond  za direktna ulaganja RDIF u pregovorima su o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv COVID-19, citirale su u petak ruske novinske agencije iranskog ambasadora u Moskvi.

- Vodimo pregovore, razgovarao sam sa čelnikom RDIF-a Kirillom Dmitrievim, naši zvaničnici održali su nekoliko rundi konsultacija i najavili smo da ćemo sarađivati - citiran je ambasador u Moskvi Kazem Jalali, navodi Reuters.

Do sada je Rusija sklopila ugovor o proizvodnom partnerstvu s Indijom koja bi trebala proizvesti 300 miliona doza vakcine 'Sputnik-V'. Takođe se razgovara o takvim partnerstvima sa nekoliko drugih zemalja, uključujući Brazil.

Početkom augusta, predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je da je Rusija registrovala vakcinu protiv koronavirusa. On je rekao da je rusko ministarstvo zdravstva odobrilo vakcinu.

Vakcinu su razvili istraživački institut Gamaleja i ministarstvo odbrane Rusije.

Klinička ispitivanja počela su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!