[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/iom-08-10-2019.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/100x73\/iom-08-10-2019.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/iom-08-10-2019.jpg","size":"301.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

IOM - Podrška osiguranju privremenog smještaja za migrante na području TK

Približavanje zimskog perioda i neophodnost kvalitetnijeg tretmana i zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton (TK), bila je tema današnjeg sastanka šefa Međunarodne organizacije za migracije (International organization for migration – IOM) u Bosni i Hercegovini Petera Van der Auweraerta s premijerom TK Denijalom Tulumovićem.

Tulumović je istaknuo razumijevanje obima i ozbiljnosti situacije u vezi s migrantima, koji Tuzlu i TK posmatraju samo kao tranzitno područje u želji da dođu do Europske unije ili područja koje graniče sa Evropskom unijom.

Van der Auweraert je naglasio da je IOM partner Bosni i Hercegovini u pokušajima da se iznađe najkvalitetniji odgovor na tu situaciju.

S tim u vezi, premijera TK je upoznao sa spremnošću IOM-a da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta koji bi se mogli koristiti za potrebe privremenog smještaja migranata, ukoliko se TK i Grad Tuzla odluče za uspostavljanje jednog takvog objekta.

Također, Van der Auweraert je sa premijerom i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admirom Hrustanovićem  podijelio i informacije o postojanju međunarodnih fondova koji su voljni pomoći realizaciju određenih usluga koje se migrantima ovdje pružaju.

- Slični projekti pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama već su realizirani u drugim područjima BiH. Univerzitetski klinički centar i druge zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu već pružaju određene zdravstvene usluge migrantima, te bi bilo korektno da za te usluge dobiju i određeni oblik nadoknade. Također, službe sigurnosti su također dodatno angažirane u pogledu sigurnosne situacije sa migrantima, te bi se i tim službama mogla izvršiti određena kompenzacija - rekao je Van der Auweraert.

Istaknuto je da bi se bilo kakvo konkretnije poduzimanje koraka bila neophodna saglasnost i koordinirana aktivnost lokalnih, kantonalnih, entitetskih, ali i državnih institucija, saopćeno je iz TK.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!