[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-piemont-sastank-inz1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/211015-piemont-sastank-inz1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/211015-piemont-sastank-inz1.jpg","size":"78.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

INZ - Unaprjeđenje programa besplatne mamografije u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upriličio je sastanak s predstavnicima organizacije “Think Pink - Zajedno smo jedno”, u okviru nastavka projekta “Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH”.

Radi se o projektu koji zajedno realiziraju italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS) i Zeničko-dobojski kanton, a cilj sastanka je izrada plana aktivnosti za unaprjeđenje postojećeg programa besplatne mamografije na području Zeničko-dobojskog kantona koji će podrazumijevati aktivno pozivanje žena na pregled putem pisma, edukaciju zdravstvenih radnika i sistemski uvezan program na nivou kantona.

Regionalna direktorica “Think Pink-Zajedno smo jedno Nela Hasić zadovoljna je zbog prisustva sastanku na kojem se govorilo o poboljšanju, već postojećeg skrining programa u Zeničko dobojskom kantonu koji podrazumijeva aktivno pozivanje žena.

- Prevencija i rano otkrivanje ključno je za zdravlje populacije - rekla je.

Projekt je započet u februaru prošle godine, ali je pandemija virusa korona usporila realizaciju. Osigurava nabavku dva digitalna mamografska aparata, koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zavidovići i softversku aplikaciju koja će objediniti sve podatke o oboljelim od karcinoma dojke.

Kako INZ navodi u saopćenju za javnost, Zeničko-dobojski kanton ima odličnu saradnju s regijom Piemonte. Ranije započeti projekt skrininga papa brisa odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice rezultirao je otvaranjem onkologije i radiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica, a za opremanje te bolnice regija Piemonte uložila je značajnu sumu novca. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!