[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/vakcina-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/100x73\/vakcina-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/vakcina-1.jpg","size":"38.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Indija počinje vakcinisati sve osobe starije od 18 godina

 Indija je proširila svoj program vakcinacije s porastom zaraza.

Svim odraslim osobama starijim od 18 godina bit će ponuđena vakcina protiv koronavirusa počevši od 1. maja, javlja BBC.

Međutim, s nedostatkom vakcina u mnogim državama, nije jasno odakle će dolaziti dodatne doze.

Vlada je prošle sedmice saopćila da je imala samo 27 miliona doza - ili dovoljno za devet dana po trenutnim stopama vakcinacije.

Indija trenutno vakciniše zdravstvene radnike, esencijalne radnike i ljude starije od 45 godina, ali brojne države - uključujući i najteže pogođenu državu Maharashtra - prijavile su nedovoljnu količinu zaliha. Postoje izvještaji da su brojni ljudi odbijeni za vakcinaciju iz centara za cijepljenje u mnogim područjima.

Dobavljači vakcina kao što je Serum Institut u Indiji nisu mogli ispuniti međunarodne zahtjeve, a upozorili su i na nedostatak sirovina koji utiče na proizvodnju. Izvršni direktor instituta kao razlog naveo je američku zabranu izvoza određenih supstanci potrebnih za izradu vakcina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!