[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/indija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/100x73\/indija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/14\/indija.jpg","size":"346.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Lažne vijesti

Indija blokira društvene mreže?

U Indiji se pojavila pošast lažnih vijesti koje kruže aplikacijama za chat i društvenim mrežama, pa vlasti traže načina kako da tome stanu na kraj. Međutim, postoji opasnost i od prekomjerne cenzure i propuštanja samo vlastima poželjnih informacija. Indijske vlasti su sada zatražile od tamošnjih telekomunikacionih operatera da istraže načine na koje bi mogli, kada se ukaže potreba, blokirati neke od društvenih mreža ili aplikacija. U zahtjevu poslatom prošlog meseca se kao "problematični" eksplicitno navode Instagram, Facebook, Whatsapp i Telegram, ali se spominju i sve slične mobilne aplikacije.
Blokiranje bi se trebalo provoditi kada se pojavi zloupotreba ovih platformi za komunikaciju, a kada će to biti odlučivali bi vladajući, pravdajući se nacionalnom bezbednošću. Prije nadležnih WhatsApp je nedavno već povukao određene poteze za smanjivanje uticaja masovnog slanja i prosleđivanja poruka koje šire lažne vesti i ostale oblike dezinformacija. U Indiji je tako ova aplikacija onemogućila istovreno proslijeđivanje poruka na više od pet kontakata, te ukinula tipku za brzo prosljeđivanje linkova na medijske sadržaje.

Podijelite ovaj članak!