[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/film-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/100x73\/film-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/film-2.jpg","size":"167.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

I mladi Sarajeva sudjeluju u izboru za dobitnika EFA Nagrade mlade publike

Sarajevo Film Festival (SFF) i kino Meeting Point kao predstavnici Bosne i Hercegovine, sa filmskim institucijama iz 34 zemlje i 55 gradova, u nedjelju 5. maja sudjelovat će u izboru ovogodišnjeg dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2019).

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se osmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po treći put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, saopćeno je iz press službe SFF-a.  

- Svaki od 55 gradova oformi žiri mladih, koji će u svakom gradu u isto vrijeme mladi gledati, a onda birati najbolji od tri nominirana filma za EFA Nagradu mlade publike. Ove godine nominirani su filmovi: "Borbena djevojčica" (Holandija/Belgija, režija Johan Timmers), "Los bando" (Norveška/Švedska, režija Christian Lo) i "Najbolji ortaci" (Velika Britanija/Švedska, režija Toby MacDonald) – navodi se u saopćenju.

Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri sastavljen od učenika sarajevskih osnovnih škola, uzrasta od 12 do 14 godina, kojima je zajednička ljubav prema filmskoj umjetnosti.

S njima će o filmovima razgovarati reditelj i scenarist Ademir Kenović, glumica Amila Terzimehić i dramaturginja Asja Krsmanović.

Pod vodstvom filmskih znalaca, oni će diskutirati o evropskim filmovima, razmjenjivati iskustva i za većinu njih prvi put evropski film prestaje biti teorija, a postaje iskustvo, saopćeno je.

Nakon što izaberu najbolji od tri nominirana filma, članovi žirija svake države svoj izbor videom šalju u Erfurt u Njemačkoj, gdje će na ceremoniji biti proglašen pobjednički film.

Ceremonija će biti prenošena uživo putem websitea yaa.europeanfilmawards.eu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!