[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/josipa-lisac-himna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/100x73\/josipa-lisac-himna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/josipa-lisac-himna.jpg","size":"57.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Hrvatski muzičari reagovali na napade na Josipu Lisac

Hrvatska glazbena unija i „Croatia records“ stali su u zaštitu legendarene hrvatske pjevačice Josipe Lisac, koja se našla na udaru zbog izvođenja hrvatske himne na inauguraciji novog predsjednika Zorana Milanovića.

Način na koji je Josipa Lisac izvela hrvatsku himnu „Lijepa naša“ pokrenula je burnu raspravu na društvenim mrežama, ali i bizarne krivične prijave protiv Josipe Lisac, prenio je Jutarnji list.

„Obraćamo se svim medijima i učesnicima rasprave na društvenim mrežama, koji neumorno raspravljaju o himni i izvedbi Josipe Lisac. Nažalost, ovde se radi o potpunom nepoštovanju umjetničke slobode i kreacije pjevačice čiji stil obožavaju sve generacije i vide je kao jednu od najvećih legendi hrvatske muzičke scene“, navedeno je u saopštenju.

Kako dodaju, jasno je da se ne radi ni o kakvom vrijeđanju himne.

„Stil i način interpretacije Josipe Lisac je opšte poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije“, stoji u saopštenju.

Iz Hrvatske glazbene unije i „Croatia recordsa“ naveli su da na molbu Josipe Lisac obaveštavaju javnost da ona više neće komentarisati reakcije na izvedbu himne niti predloge za krivičnu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!