[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/ministar-zdravstva-hrvatske-rtl.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/100x73\/ministar-zdravstva-hrvatske-rtl.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/ministar-zdravstva-hrvatske-rtl.jpg","size":"114.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Hrvatski ministar zdravstva: 'Očekujem koronavirus u Hrvatskoj. Moramo se pripremiti!'

Jedan od petero Hrvata koji rade na kruzeru Diamond Princes na kojem je, nakon Kine, najveće žarište koronavirusa, sinoć je stigao u Zagreb. Iako nema simptome bolesti zbog opreza je smješten u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

"On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji", rekao je u RTL-u Danas hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodaje da ovakav oprez  nije pretjeran: "Ulog je prevelik: ulog je njegovo zdravlje, zdravlje njegove obitelji i zdravlje nacije". Ministar zdravstva kaže da preporučenu karantenu nitko neće moći odbiti.

S talijanskim kolegom još se nije uspio čuti jer tamo traje krizni sastanak.

"Jasno je da trebamo iz sata u sat pratiti situaciju jer se ona vrlo brzo mijenja. Putem našeg veleposlanika dogovoreno je da budemo stalno u kontaktu."

U Italiji se bolest pojavila u pokrajinama Veneto i Lombardija, popularnom odredištu Hrvata. Što se preporučuje našim ljudima koji planiraju ići tamo?

"Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze", rekao je Beroš.

Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti: "Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti".

Ipak, smrtnost nije velika. "Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni", istaknuo je Beroš za RTL.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!