[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/skola-covid-igraliste.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/skola-covid-igraliste.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/skola-covid-igraliste.jpg","size":"142.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Hrvatska: U najblažoj varijanti do jeseni 2000 novooboljelih

U ovom valu širenja zaraze prevladava mlađa populacija te se smatralo da je to dobra vijest. No, i među mlađima neki reagiraju loše, piše Jutarnji.hr.

I nekoliko mlađih osoba u Hrvatskoj u ovom trenutku ima teži oblik zaraze koronavirusom te se nalaze na bolničkom liječenju, potvrdila je jučer Alemka Markotić,direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Kako saznaje Jutarnji, najmlađa je 16-godišnja djevojčica koja se nalazi na kisiku te ima ozbiljan višak kilograma. Na predrespiratoru nalazi se i 42-godišnjak koji prethodno nije bio bolestan niti ima druga stanja zbog kojih bi se smatrao posebno ugroženim. Na respiratoru se pak nalazi 50-godišnji muškarac koji ima kronične bolesti, a polako se oporavljaju 47-godišnjak i 59-godišnjakinja, oboje pretili, čije je stanje bilo prilično loše.

Od novog koronavirusa u posljednja 24 sata u Hrvatskoj oboljele su 53 osobe, što je znatno manje nego u subotu, kada je bilo čak 140 novopozitivnih. No, i testirano je dvostruko manje osoba - njih 640. Nije bilo preminulih osoba, tako da je brojka i dalje 117. Nacionalni stožer, koji je jučer ponovno uveo redovne konferencije za medije, izvijestio je da su preminuli uglavnom osobe starije životne dobi s komorbiditetima. Najmlađa preminula osoba je 44-godišnji muškarac koji je bio prethodno bolestan. Na respiratoru su četiri bolesnika.

Novi Val

Prema neslužbenim informacijama, Vladin Znanstveni savjet za koronavirus nije pretjerano optimističan. Izvori Jutarnjeg kažu da će prema njihovom procjenama, ako ne bude promjena u ponašanju, ali i smanjivanja osoba na okupljanjima, kroz tri sedmice imati povećanje broja oboljelih za onoliko koliko smo imali ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije hiljade, dok bi kroz mjesec i pol moglo biti i 5,000 oboljelih. U najblažoj varijanti, gdje se svi pridržavaju mjera, na sadašnje brojke “novog” vala imat će još do 2000 oboljelih.

U ovom valu širenja zaraze prevladava mlađa populacija te se smatralo da je to dobra vijest jer obično imaju bolje kliničke slike od starijih. No, i među mlađima neki reagiraju jako loše, a struka je posebno upozoravala da je samo pitanje vremena kad će zaraza s mlađih prijeći na starije.

Jučer su na snagu stupile nove mjere, odnosno obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i to za sve osim za djecu mlađu od dvije godine te neke druge osobe s određenim dijagnozama koje zbog prirode bolesti ne mogu nositi maske. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović rekao je da postoje mjere koje će se morati primjenjivati, poput obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima, trgovinama, u javnom prijevozu.

- Moramo se naviknuti na ‘novo normalno’. Iz dana u dan ponavljat ćemo sve što je važno za građane kako bi se smanjio broj oboljelih i usporilo širenje virusa, sve s ciljem da ljudi ostanu zdravi i da što spremniji dočekamo jesen - naglašava Božinović.

Božinović je izvijestio o turističkoj sezoni te je rekao da je u Hrvatsku u protekla 24 sata ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških i više od 3400 austrijskih državljana. Dodao je da nisu u planu nikakve promjene oko graničnih prijelaza.

Što se tiče hrvatskih državljana s dvojnim državljanstvom, oni su za nas hrvatski državljani. Nemam podatak koliko je propisanih samoizolacija. Smanjio se broj ulazaka iz trećih zemalja. Dolaze građani trećih zemalja s PCR testom, ali ne znam broj - rekao je Božinović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!