[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/nuclear.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/nuclear.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/nuclear.jpg","size":"49.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Hitno formirati pravni i ekspertni tim BiH za rješavanje pitanja Trgovske gore

Nevladine organizacije pomno prate dešavanja vezana za pitanje Trgovske gore i aktivno učestvuju u svim segmentima zagovaranja, alarmiranja i djelovanja na sprečavanju uništavanja Une i života građana i građanki Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva. 

Povodom pozitivnih pomaka u djelovanju institucija vlasti, nevladine organizacije pozdravljaju uložene napore, ali smatraju da "ipak moramo biti brži i proaktivniji u donošenju odluka koje su predouslov za kreiranje potrebnih studija uticaja na okoliš i osnivanje i rad pravnog tima".

- Svjesni smo brojnih socio-ekonomskih kao i drugih izazova, ali problem sa potencijalnim deponovanjem radioaktivnih i drugih opasnih otpada na samu granicu sa BiH je jedna sasvim nova dimenzija izazova koja nam ne dozvoljava pravo na grešku. Konverzija Trgovske gore u svojevrsnu deponiju za otpade iz nuklearne elektrane Krško, medicinski otpad iz čitave Hrvatske kao i druge opasne otpade je nesumnjivo jedan od najvećih izazova za BiH. Nevladin sektor u kontinuitetu daje doprinos po pitanju ove teme, te kontinuirano poziva na međusektorski dijalog unutar BiH i konstruktivne pristupe u rješavanju ovog problema - navodi se u saopćenju.

Nevladine organizacije izražavaju zadovoljstvo zbog činjenice da su parlamenti na svim nivoima vlasti jednoglasno usvojili identičan stav protivljenja ovom projektu susjedne Hrvatske.

- I Predsjedništvo BiH je zauzelo jasan i jednistven stav po ovom pitanju. Angažman Zelenog kluba zastupnika na svim nivoima vlasti je također primjetan. Ne zaboravljamo ni angažman pojedinaca koji više ne obavljaju funkcije. Državni ministar Košarac, kao i entitetske ministrice Golić i Đapo su pokazali visok nivo odgovornosti i spremnosti da država da konkretan odgovor na ovaj problem. Pozdravljamo obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turkovic na 64. generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), međutim moramo si postaviti pitanje da li je to dovoljno!? To jeste dobar put, ali to nije dovoljno. U dobrom smjeru idemo, ali presporo - poručili su.

Nevladine organizacije pozivaju Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku o formiranju ekspertskog i pravnog tima kao neophodnog koraka za konkretan i pravovremen odgovor Bosne i Hercegovine.

- Insistiramo da se i nevladin sektor uključi u cijeli proces, te da se uključi u rad Koordinacijskog tijela kao relevantan akter u rješavanju ovog pitanja. Nužno je intenzivirati diplomatske odnose, ali osloniti se samo na razgovore bi bilo naivno i neodgovorno prema građanima - prema građanima čiji su životi stavljeni na kocku. Hrvatska je doslovno milione uložila u realizaciju namjere da pomenute opasne otpade deponuje na granicu sa BiH, te neće od nje odustati tek tako. Hitno nam je potreban ekspertski tim, da na osnovu njihovog rada, pravni tim može formirati slučaj na pravi način, te pripremiti odbranu života naših građana pravnim putem - navodi se u saopćenju. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!