[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/hdz-bih-sredisnjica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/100x73\/hdz-bih-sredisnjica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/hdz-bih-sredisnjica.jpg","size":"422.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

HDZ BiH poziva na politički dijalog i formiranje vlasti

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH sa žaljenjem je ustvrdila kako međustranački sporazum o implementaciji izbornih rezultata, koji su prije mjesec dana potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, nije rezultiralo uspostavom nove vlasti.

"Ovakvo stanje nikomu ne odgovara. BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju", priopćeno je iz HDZ-a BiH.

U priopćenu se dodaje kako se mora omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast te da je to u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH.

"Predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih dvojbi oko članstva BiH u EU i NATO-u te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard. Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH", ističu iz HDZ-a BiH.

"Moramo se maksimalno uvažavati te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstitutivnih naroda graditi modernu i europsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju žurno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje", navodi se u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!