[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/nobelova-nagrada-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/100x73\/nobelova-nagrada-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/nobelova-nagrada-twitter.jpg","size":"421.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Handke i Tokarczuk dobitnici Nobelove nagrade za književnost

Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, dok je poljska književnica Olga Tokarczuk dobila istu nagradu za 2018. nakon seksualnog skandala koji je doveo do odgode prošlogodišnjih nagrada.

Nekoliko članova Švedske akademije koja dodjeljuje nagradu za književnost podnijelo je ostavke u prošloj godini, uključujući i njenu stalnu sekretaricu, nakon što je 18 žena optužilo supruga članice akademije za seksualno zlostavljanje.

Handke je nagrađen zbog "uticajnog rada na istraživanju periferije i specifičnosti ljudskog iskustva".  Tokarczuk  je dobila nagradu za "narativnu imaginaciju koja predstavlja prelazak granica kao formu života", prenosi Euronews.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!