[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/25\/hadzidedic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/25\/100x73\/hadzidedic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/25\/hadzidedic.jpg","size":"188.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Prof.Hadžidedić još ranije je upozoravao: Strateški cilj Rusije je Ukrajina, Balkan služi samo kao poluga za pritisak

Zbog trenutne situacije u našoj zemlji ali i u Ukraini, podsjećamo na intervju sa prof.dr. Zlatkom Hadžidedićem koji je još prije dvije godine upozoravao na ovo što se danas dešava.

Kada se govori o prisutnosti Rusije u BiH i, generalno, na Balkanu, prof. dr. Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose,  ocjenjuje da je ona najizraženija u Hrvatskoj- kroz finansije , investiticije,  banke ,  pa tek onda u Srbiji, pa BiH. Rusija ima druge ciljeve koji su joj mnogo važniji nego što je sam Balkan, kaže Hadžidedić. Pojašnjava on da je strateški interes Rusije  da potisne prisustvo zapadnih sila u Ukrajini, te da u tom svjetlu Balkan služi samo kao poluga uz pomoć koje Rusija pokušava da " pritisne"  na mjestima koja su tradicionalno sfere zapadnog uticaja. 

Zašto Rusiji odgovara priča o njenom prodiranju i uticaju na Balkan? Ko zapravo vuče konce na Balkanu?  Kakva je uloga Velike Britanije? Zašto služimo kao laboratorij za njih? Šta još nismo shvatili? O mitovima " ko iza koga stoji", o mogućnostima sukoba u BiH i o opasnostima do kojih mogu dovesti priče o ratu ... 

Pogledajte VIDEO i potražite odgovore .

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!