[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/fna-144170.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/100x73\/fna-144170.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/fna-144170.jpg","size":"80.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Hadžić: Misija studija 'ArkA' je promocija kulture i umjetnosti

Centar za umjetnost i umjetničku edukaciju "ArkA" koji vrata treba uskoro da otvori za širu javnost, zamišljen je kao značajan doprinos kulturno-umjetničkom životu grada i Kantona Sarajevo. ArkA će ujedno biti prvi otvoreni studio za grafiku u Bosni i Hercegovini.

Ideja tog prostora, kako navodi za Fenu direktor projekta i osnivač Udruženja za promociju kulture i umjetnosti "Arka" Amer Hadžić, jeste da se u jednoj ustanovi objedine funkcionalni studio za umjetničku grafiku u kojem umjetnici mogu da izvode i štampaju radove uz mentorstvo profesionalnog, akademski obrazovanog osoblja te izložbeni prostor koji će biti dostupan za umjetnike ali i razne projekte edukacionog karaktera poput radionica, otvorenih panela, predavanja i promocija.

Umjetnici u BiH do sada nisu imali priliku da rade u potpuno opremljenom grafičkom studiju, u kojem su u mogućnosti nastaviti s radom i nakon studija na akademijama umjetnosti.

- Otvoreni studio je prostor koji kao umjetnik možete uzeti u najam te raditi na projektima uz mentorstvo akademski obrazovanih umjetnika, grafičara. To znači da i ukoliko niste grafičar, nudimo cijeli proces izrade i štampe, a vi kao korisnik studija možete da birate da li želite direktno učestvovati u procesu ili proces želite prepustiti u potpunosti nama. Također, studio je otvoren i za razne radionice koje želimo organizovati u budućnosti - navodi Hadžić.

Pored navedenog, edukacija je ključni faktor u ovom projektu. Akademski kursevi grafike, crtanja i slikanja obično nisu dostupni izvan visokoškolskih ustanova, a u ovom slučaju ulaže se napor ka približavanju umjetnosti i kulture što široj publici.

Predavanja i radionice afirmiranih umjetnika iz BiH i regiona su dio javnih sadržaja, zajedno uz izložbeni program koji se otvorenim konkursom planira na godišnjem nivou.

- Samoodrživost projekta uveliko ovisi i od sadržaja i načina na koji ćemo upravljati centrom. Ključno je da se uspostavi saradnja sa kulturnim institucijama ali i kulturnim radnicima kako bi se ostvario što kvalitetniji fundus aktivnosti. Ne želimo ni da se u potpunosti ograničimo na likovnu umjetnost, ali definitivno smo mišljenja da sadržaji koji će biti predstavljeni u centru trebaju kvalitetom odgovarati savremenim standardnima i praksama u umjetnosti - podvukao je direktor projekta Amer Hadžić.

Centar za umjetnost i edukaciju "ArkA" trenutno radi na programu koji će se implementirati ubrzo nakon zvaničnog otvaranja. U pripremi je već nekoliko izložbi, kao i radionice kroz koje će se publici predstaviti eminentni autori iz BiH i svijeta.

S obzirom na to da je promocija kulture i umjetnosti primarna misija studija, u planu su i gostovanja umjetnika iz raznih oblasti likovne umjetnosti te izvedba takozvanih "Artist talk's" (razgovora sa umjetnikom), koji će biti predstavljeni kao javni događaji, najavljeni u programu Centra i otvoreni za širu publiku. Također su u planu i promocije knjiga, koncerti, održavanja performansa.

Udruženje za promociju kulture i umjetnosti "Arka", čiji su članovi studenti umjetničkih akademija i akademski obrazovani umjetnici u oblasti likovne umjetnosti, muzike, teatra, plesa…, djeluje sa namjerom da doprinese kulturno-umjetničkom razvoju Bosne i Hercegovine, aktivira objekte namijenjene za kulturu, unaprijedi kulturne i umjetničke sadržaje, te afirmira rad mladih, a podrži rad već afirmiranih umjetnika.

Projekti koji su ostvareni do sada, izvedeni su u naporu da uspostave kreativni dijalog prijateljstva i tolerancije unutar BiH, regiona i šire.

Amer Hadžić završio je Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek grafika, u klasi profesora Salima Obralića, nakon čega upisuje postdiplomski studij koji završava 2012. godine. Sudjelovao je u mnogim samostalnim i grupnim izložbama, projektima i kolonijama. Od 2009. godine član je ULU HKD "Napredak", a od 2011. član je ULUBIH-a, te 2011. godine osniva Udruženje za promociju kulture i umjetnosti "Arka". Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!