[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/new-york-guverner-andrew-cuomo-flickr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/100x73\/new-york-guverner-andrew-cuomo-flickr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/24\/new-york-guverner-andrew-cuomo-flickr.jpg","size":"78.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Guverner New Yorka: Potrebno nam je 30 hiljada respiratora

Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo molio je u utorak Trumpovu administraciju da im se osigura više respiratora, upozoravajući da bi vrhunac epidemije koronavirusa mogao pogoditi ovu državu za 14 dana.

Cuomo je rekao da je New Yorku potrebno najmanje 30.000 respiratora kako bi se zbrinuo priliv bolesnika zaraženih koronavirusom koji bi za dvije sedmice trebao pogoditi njegovu državu. Do sada je New York nabavio 7.000 respiratora, od toga samo 400 su dobili od savezne vlade, prenio je The Hill.

- Nema drugog načina da nabavimo ove respiratore. Pokušali smo sve ostale načine. Jedini način da se nabave respiratori su putem savezne vlade. I tačka - rekao je Cuomo na konferenciji za novinare u utorak.

Do nestašice respiratora je došlo i u Sjedinjenim Državama i širom svijeta zbog pandemije koronavirusa. Budući da koronavirus napada pluća, mašine su ključne kako bi se pomoglo pacijentima s težim simptomima ove bolesti.

Guverneri i bolnice trude se pronaći više respiratora jer nastoje izbjeći situaciju do koje je došlo u Italiji, gdje se briga i oprema daje samo onima koji imaju najbolje šanse za preživljavanje.

Cuomo je rekao da je državi potrebno više respiratora dok se priprema za vrhunac epidemije koronavirusa koji će uslijediti za dvije do tri sedmice, što je ranije nego što su prije procjenjivali.

Virus se brzo širi u New Yorku, rekao je Cuomo, a broj zaraženih se udvostručuje svaka tri dana. U New Yorku ima 25.000 zaraženih pacijenata, što čini sedam posto zaraženih na svijetu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!