[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/09\/novac-euro-valute.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/09\/100x73\/novac-euro-valute.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/09\/novac-euro-valute.jpg","size":"56.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Grupa EIB osigurat će zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura

Grupa Evropske investicione banke (EIB) osigurat će zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19.

Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je najavila Evropska unija i njen „Tim Evropa“, a koja su podržana garancijama iz budžeta EU.

Podrška će zemljama biti omogućena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije, i bit će ispraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i privrednog sektora, u skladu sa potrebama.

  - Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti ozbiljne ekonomske posljedice. Bit će izgubljena radna mjesta i s njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Evropa uz njih onda kada im je potrebna. Kao deo „Tima Evrope”, EIB Grupa će u nedeljama pred nama osigurati konkretnu podršku za nove investicije u zdravstvo i privredu u zemljama izvan EU.  U saradnji s Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, kao i evropskim i ostalim multilateralnim finansijskim institucijama omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti neophodne da prevaziđu posledice pandemije - izjavio je Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicione banke.

Potpredsednik EIB-a Dario Scannapieco koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na zapadnom Balkanu izjavio je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj historiji.

 - Kao dio zajedničkog napora Evropske unije i njenog „Tima Evrope“ da se ponudi konkretan i efikasan odgovor za ove izazove, EIB je pripremio paket mjera hitne podrške zemljama zapadnog Balkana i to najprije lokalnim malim i srednjim preduzećima i zdravstvenom sistemu. Želimo da uradimo sve što možemo i pomognemo da se sačuvaju ljudski životi, radna mjesta i plate građana zapadnog Balkana. Razmjere kriza zahtjevaju evropsko jedinstvo i solidarnost EIB Grupa je ponosna što je u prilici da konkretnom podrškom pomogne ublažavanje ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na zapadnom Balkanu - dodao je Scannapieco. 

Kako bi se identifikovali najefikasniji instrumenti podrške zdravstvu i privredi, EIB Grupa je svoj paket mjera pripremila i kroz kontakte sa svojim klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja izvan Evropske unije i time nastavila svoju dugoročnu podršku održivom i inkluzivnom razvoju evropske i svjetske ekonomije.  

Paket podrške EIB grupe zemljama zapadnog Balkana bit će dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora privrede, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija. Zemljama zapadnog Balkana bit će dostupna i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

EIB Grupa je spremna da ubrza izdavanje već odobrenih zajmova vrijednih oko milijardu eura i tako pomogne zdravstvenom sektoru u zemljama izvan EU da se izbori s pandemijom, a privrednicima omogući što lakši pristup finansijskim sredstvima kako bi riješili probleme nedostatka gotovine i likvidnosti.

Osigurana je podrška dugogodišnjim klijentima banke iz zdravstvenog sektora kako bi unapredili sistem javnog zdravstva u svojim zemljama i bili u stanju da glavni fokus svojih aktivnosti drže na borbi protiv pandemije. EIB Grupa će takođe ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za finansiranje projekata u zdravstvu, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Dio paketa podrške sektoru zdravstva dolazi i kroz jedinstveno tehničko iskustvo i finansijsku ekspertizu koje je EIB razvio investirajući više od 30 milijardi eura u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Evrope.  Finansiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će biti ubrzano bliskom saradnjom s ministarstvima zdravlja i drugim partnerima iz ovog sektora.

EIB Grupa će i malim i srednjim preduzećima olakšati pristup finansijama i to putem već dogovorenih kreditnih linija dostupnih kod lokalnih banaka i finansijskih institucija širom svijeta. Ove mjere će biti od najveće pomoći kompanijama u privrednim sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom. Cilj ovih mjera je da osnaže lokalne banke i finansijske institucije, uključujući i mikrofinansijske institucije, čije će iskustvo biti ključ za uspješnu dugoročnu podršku održivom razvoju privrede.

Paket pomoći EIB Grupe privatnom sektoru bit će dostupan kako lokalnim i međunarodnim korporacijama, tako i malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i preduzetnicima.

Očekuje se da će pandemija Covid-19 imati negativne posljedice i na buduće investicije u javnom sektoru. Kako bi se ove posledice ublažile, EIB će u saradnji sa svojim partnerima na lokalu raditi na uklanjanju prepreka za investicije u javni sektor, pružiti podršku zdravstvu, regionalnoj trgovinskoj razmeni i teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva.

Ubrzano finansiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje zapadnog Balkana. Očekuje se da će paketi pomoći biti dodatno osnaženi od drugih međunarodnih i evropskih finansijskih institucija, saopćeno je iz EIB-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!