[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/grenel.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/100x73\/grenel.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/grenel.jpg","size":"52.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Grenel u Beogradu obećao masovna i visoko plaćena radna mjesta

Nepune tri sedmice nakon potpisavanja Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, izaslanik predsjednika SAD Richard Grenel koji je juče doputovao u Beograd iz Prištine, poručio je građanima Srbije da su oni preuzeli odgovornost za sporazum, a on znači masovno otvaranje radnih mjesta.

Kako je rekao, "Riječi na papiru nisu dovoljne dok se masovno ne otvore radna mesta", prenosi B92.

"Ovo je najveća delegacija iz SAD sa predstavnicima više agencija", kazao je Grenel. "Ovde smo samo dvije nedelje nakon sporazuma u Vašingtonu, imate punu pažnju Vašingtona, ovo je prava posvećenost vlade SAD", kazao je. "Ne bismo bili ovde da nije predsjednika Trampa, koji je vjerovao da može nešto drugo da se uradi, privreda i radna mjesta da se stave u prvi plan. Data su obećanja narodu Srbije, hoćemo da nas smatrate odgovornim", kazao je.

Grenel je odao priznanje predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić na zalaganju u tom procesu.

"Važne su inicijative privatnog sektora, jer otvaranje prilika za privatni sektor biće proces od 10-20 godina i vidjećete da će se vrlo brzo otvoriti radna mjesta, visoko plaćena, u IT, energetici i infrastrukturi", kazao je Grenel.

"Srbi obrazovani u SAD će se vraćati i ovde pokretati poslove i tada ćete vidjeti rast", dodao je.

Izvršni direktor Razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler rekao je danas da je u delegaciji u Beogradu kompletna ekonomska moć američke vlade.

On je naveo da ekonomska normalizacija predstavlja investicije i nova radna mjesta. "Mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla da bude umjesto da budemo okrenuti prošlosti", rekao je on.

Rekao je da je u pitanju nešto od čega svi imaju koristi i što će da donese novac u džepove ljudi.

"Vidjećete, ako damo snagu ekonomskoj normalizaciji, ovaj region će raditi i stvarati nevjerovatne mogućnosti."

U Ambasadi SAD u Beogradu danas su zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova sa specijalnim savjetnikom predsednika SAD Richardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!